27 Март 2023понеделник12:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Равносметка от социалната буря

Румънското общество очаква след сегашната икономическа и социална криза да настъпи радикална промяна на политическата сцена

/ брой: 145

автор:Васил Савов

visibility 1970

Въпреки обилните валежи и наводнения напоследък настроенията срещу суровите антисоциални мерки на правителството в северната ни съседка не стихват. Настъпилото сравнително затишие в столицата не попречи на синдикатите да изведат на улицата десетки хиляди протестиращи в големите градове като Брашов, Сибиу, Плоещ. Протестираха представители от различни слоеве и професии, служители и пенсионери, с лозунги и плакати против управляващите. "Искаме достоен живот", скандираха в Брашов, изгаряйки портретите на президента и управляващи. В Яш издигаха лозунги против управляващата ДЛП (Демократ-либералната партия): "ДЛП - мафиотски октопод в Румъния".
Сред протестиращите преобладаваха хора от здравеопазването, образованието, културата, науката. И това не е случайно. От 1 юли Националната каса по здравно осигуряване променя механизма за компенсации и безплатно лечение. Пациентите вече трябва да плащат повече за лечение и медикаменти в полза на производителите на лекарства. Новият механизъм е копиран от Холандия и ще се прилага в Румъния. Най-засегнати ще бъдат сърдечноболните, страдащите от рак и СПИН. Ще плащат допълнително от 100 до 1000 леи. Компенсацията, която някои пациенти досега са получавали до 50%, рязко намалява. По данни на печата над 5 милиона румънци ще бъдат негативно засегнати от смяната на системата. "Там, където се прилага тази система, като Холандия, коментират лекари, съществуват частни осигуровки, покриващи доплащането. У нас обаче голяма част от ползващите, около 60%, са пенсионери и промяната е брутална." Изпълнителният директор на Асоциацията на чуждестранните производители на медикаменти Дан Захареску напомня, че с новата система ще спадне купуването на някои скъпи лекарства. Това ще намали интереса на техните чуждестранни вносители.
Печатът отбелязва, че от всички манифестиращи най-внушителна е изявата на кадрите от образованието. Университетски професори, учители, студенти при тези условия защитават не само образованието, но и цялата област на културата и науката. По обща оценка на анализатори от 1990 г. цялата структура на образованието в страната се развива в низходяща посока. "Респектът, натрупан от генерации към възпитатели, учители, професори - спаднал до тревожна степен днес - изтъква в. "Адевърул" - изцяло ще изчезне."

Коренът на злото


Международният валутен фонд (МВФ) предложи на румънското правителство ДДС да бъде увеличен от 19%, колкото е сега, на 24%, което ще вдигне инфлацията на 15%. Адриан Василеску, съветник на управителя на Румънската национална банка, смята, че това ще превърне Румъния в "черната овца на Европа". По този начин няма да може да се привличат никакви долари и евро. "Ние сме страна, зависима от чуждестранния капитал, заяви той, независимо от патриотичните ни пориви. Знаем, че дълго време не ще можем да се оправим само с натрупания от нас капитал, който е малък." Той напомня, че нарастващата инфлация би довела до забавяне на изхода от рецесията с години.
По мнението на редица икономисти мерките на правителството не са антикризисни. Според тях предложенията на МВФ са политически, които ще доведат до разпалване на инфлацията и продължаване на рецесията.
Обективните данни сочат влошаване на финансово-икономическото положение на страната. Общият консолидиран бюджет за първите 4 месеца от т.г. бележи дефицит от 12,1 млрд. леи (2,2% от БВП) или с 4 млрд. леи повече от предишната година. Разходите са нараснали с 64,7 млрд. леи или с 3,4% повече от м.г. "Цяла Румъния е в спазми, отбелязва в. "Национал". Служителите, поради намаляване на заплатите, работодателите, тъй като пазарът ще страда, властите, тъй като не знаят какво още да правят, за да се справят с кризата. Румъния не е сама в света, не може да излезе от каквато и да е криза извън световната икономика и специално ЕС."
Намаляването на заплатите, пенсиите, социалните помощи, които предвижда правителството, се смятат като необходимите жертви за сегашната криза. Финансово-бюджетната стратегия на финансовото министерство за следващите 3 години целят колкото се може съкращаване на бюджетните разходи. Целта е общият консолидиран бюджет да не отбележи дефицит по-голям от 4,4% от БВП, а през 2012 г. да не надхвърля 3" от БВП.

Политическата въртележка

Съвсем нормално е при тази обстановка в страната и при глобалната криза доверието към управляващите да спадне. Прицел на остра критика е президентът Бъсеску, чийто рейтинг чувствително спада. Намаляват неговите политически поддръжници, включително в управляващата Демократ-либерална партия. "Много по-сериозно е, писа в. "Евениментул зилей", че и неговият голям съюзник, обикновеният гражданин, който през последните години го подкрепяше на референдуми и избори, сега го напуска." Наблюдателите стигат до извода, че инструментите, с които е разполагал досега, вече са изхабени и морално износени. Неговата епоха според тях вече приключва. "Откакто президентът Бъсеску навлезе във втория си мандат, смята в. "Журналул национал", политическият живот в Румъния бележи деградация без прецедент. Най-опасният акцент е постоянното потъпкване на закона и антиконституционните действия на тези от най-високото равнище." Това показват и масовите антипрезидентски прояви по време на демонстрациите.
Съществуващият досега тандем президент-правителство от една политическа сила, на който се разчиташе за изход от политическата обърканост, вече не работи. Спадът на доверието към президента е спад и на доверието към правителството, на управляващата ДЛП. "Отсега нататък, сочи в. "Евениментул зилей", ДЛП ще остане в съзнанието на всички като партията, която реже от заплатите и пенсиите на хората."
В самата партия се засили брожението. Нейното ръководство взе решение да се проведат вътрешнопартийни избори за ръководител на партията поради силния социалнополитически натиск против сегашното партийно бюро начело с Емил Бок. Изборите обаче постоянно се отлагат поради растящия брой на критиците в партията. Вече я напуснаха и се включиха в опозиционната Социалдемократическа партия двама нейни сенатори. Засилва се напрежението в обществеността. Губи се солидарността с обикновените хора, призовава се към жертви под дилемата "бизнес или политика".
Редица анализатори очакват след сегашната криза да настъпи радикална промяна на политическата сцена. Някои допускат президентът да не завърши своя втори мандат. Ако оцелее, той ще загуби реалната власт и сегашното правителство. Някои от тях отиват и по-далеч: "Заедно с това, пише коментаторът Мирча Къртъреску, ще приключи епоха в следдекемврийската история." Авторът гледа песимистично на младото поколение политици: "Младите не са склонни да вярват в своя просперитет, даже при бедността на другите." Той припомня за идеалите на миналите поколения.
Близкото бъдеще ще покаже доколко сегашните анализатори гледат далновидно на развитието на северната ни съседка, с която ни свързва обща съдба.

Стотици се вдигнаха в защита на Альоша

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 59

Каузата

автор:Александър Симов

visibility 141

/ брой: 59

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 59

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 59

Хърватските летища минаха към Шенген

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 59

Хондурас призна КНР за "единствен Китай"

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 59

Съветът на Европа: Френската полиция използва прекомерна сила

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 150

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 141

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 148

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ