01 Март 2021понеделник03:20 ч.

Рани на конюнктурата

/ брой: 172

автор:Альона Нейкова

visibility 776

Френскоезични (по)читатели на Агата Кристи трябва да са крайно изненадани от романа "Те бяха десет". Най-вече защото не става дума за непубликувано досега произведение на прочутата британска писателка. А понеже им се поднася добре познатият класически бестселър "Десет малки негърчета", но с друго име и сериозни редакции на текста, за да се избегнат "оскърбителните" нарицателни за афроамериканците.

Решението за такива промени са дело не на кой да е, а на правнука на кралицата на детективския жанр - Джеймс Причард. Според сегашния притежател на авторските права за творбите на Кристи тя самата "не би искала подбрани от нея изрази да засегнат някого". Но всъщност това са жалки опити да оправдае стореното. Далечният роднина се аргументира, че цели в текстовете на майсторката на перото да не се използват определения, които може да нараняват дори само един човек. 

Привидно благочестивият апел на новоизлюпения цензор сам по себе си е верен. Обаче - в контекста на стремежа оригиналът да се избута в небитието - предизвиква неизбежни въпросителни. Дали иде реч за поредна проява на криворазбрана политкоректност или всъщност това е добре премислена пиар акция? Наистина ли светът изведнъж удобно ще забрави емблематичното название и тематичното съдържание на издадената в 10-милионен тираж книга? Докога ще се позволява да се правят конюнктурни промени, пасващи на вълната от антирасистко недоволство, заливаща вече не само САЩ, но и Европа? Нима събитията в Страната на неограничените възможности, предизвикани от трагичната гибел на Джордж Флойд, ще доведат не само до премахване на 74 пъти споменаване на "негър", но и до пренаписване на световната литература? Никой ли не е наясно, че, угаждайки на бързо променящия се с времето "обществен морал", може да изпаднем в абсурдно нелепа и откровено чудовищна ситуация на тотално отрицание не просто на думи, но и на мисли?

Всеки може на прима виста да допълни тези питанки. И да се надява, че след като в романа на Агата Кристи "негърчета" са сменени с "войници", следващите евентуално обидени няма да са от армията.

Бойко Борисов нареди да пуснат зелените коридори

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 41

Илияна Йотова: Цинизъм е да забраняват тържествата на Шипка

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 41

Обзор излезе на референдум за нова община

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 41

Правителството оценено с "тройка"

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 41

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 41

Европа се затваря пред третата КОВИД-вълна

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 41

Георгиевски с проект за спора Скопие-София

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 41

Горбачов настоява за среща на Путин и Байдън

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 41

Политическата криза в Армения се изостря

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 41

Потьомкинското село

автор:Славчо Кънчев

visibility 136

/ брой: 41

Датата

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ