01 Ноември 2020неделя03:20 ч.

Рани на конюнктурата

/ брой: 172

автор:Альона Нейкова

visibility 536

Френскоезични (по)читатели на Агата Кристи трябва да са крайно изненадани от романа "Те бяха десет". Най-вече защото не става дума за непубликувано досега произведение на прочутата британска писателка. А понеже им се поднася добре познатият класически бестселър "Десет малки негърчета", но с друго име и сериозни редакции на текста, за да се избегнат "оскърбителните" нарицателни за афроамериканците.

Решението за такива промени са дело не на кой да е, а на правнука на кралицата на детективския жанр - Джеймс Причард. Според сегашния притежател на авторските права за творбите на Кристи тя самата "не би искала подбрани от нея изрази да засегнат някого". Но всъщност това са жалки опити да оправдае стореното. Далечният роднина се аргументира, че цели в текстовете на майсторката на перото да не се използват определения, които може да нараняват дори само един човек. 

Привидно благочестивият апел на новоизлюпения цензор сам по себе си е верен. Обаче - в контекста на стремежа оригиналът да се избута в небитието - предизвиква неизбежни въпросителни. Дали иде реч за поредна проява на криворазбрана политкоректност или всъщност това е добре премислена пиар акция? Наистина ли светът изведнъж удобно ще забрави емблематичното название и тематичното съдържание на издадената в 10-милионен тираж книга? Докога ще се позволява да се правят конюнктурни промени, пасващи на вълната от антирасистко недоволство, заливаща вече не само САЩ, но и Европа? Нима събитията в Страната на неограничените възможности, предизвикани от трагичната гибел на Джордж Флойд, ще доведат не само до премахване на 74 пъти споменаване на "негър", но и до пренаписване на световната литература? Никой ли не е наясно, че, угаждайки на бързо променящия се с времето "обществен морал", може да изпаднем в абсурдно нелепа и откровено чудовищна ситуация на тотално отрицание не просто на думи, но и на мисли?

Всеки може на прима виста да допълни тези питанки. И да се надява, че след като в романа на Агата Кристи "негърчета" са сменени с "войници", следващите евентуално обидени няма да са от армията.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ