05 Август 2020сряда23:14 ч.

Здраве

Ракът на простатата не е присъда

По-често са засегнати умните и интелигентните мъже?

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 6

Какво свързва Нелсън Мандела, Робърт де Ниро и 68-годишния пенсиониран учител Петър?
Ракът на простатата!
Какво е различното между тримата мъже с това онкологично заболяване?
За тежките хронични болести българите все още не говорят открито. Особено мъжете и особено когато стане въпрос за рака на простатата. Това е така, въпреки че през последните години медицинската наука бележи сериозен напредък в разработването на съвременни методи на лечение на този вид рак. И въпреки че простатният карцином е третата най-честа причина за смърт сред мъжете, техните съпруги и партньорки са активната страна, когато трябва да се търси лекарска и психологическа помощ. А когато в семейството има болен от рак, специализираната психологическа помощ е необходима не само на болния, но и на неговите близки, категорични са и онколожката д-р Антоанета Томова от Комплексния онкологичен център в Пловдив, и психотерапевтката от болница "Токуда" Маргарита Тарейн - доктор по клинична психология. Истината за заболяването не бива да се крие дори от малките деца в семейството, а да им бъде обяснено внимателно, за да не развият те чувство за вина.  
И ако през 2008 г. регистрираните у нас болни с рак на простатата са 8549, то през 2012 г. са 12 220 души.

За 4 години увеличението е 43%

коментира д-р Томова по време на семинар за журналисти, организиран от федерация "Български пациентски форум". Според специалистката в голяма степен това увеличение се дължи на по-добрата диагностика. Ненапразно през последните години най-голям ръст на новооткрити случаи има в областите, където има университетски болници.
Простатният карцином вече не е смъртна присъда.
"Хванат" в първи стадий, благодарение на съвременните методи на лечение 5-годишната преживяемост на пациента е гарантирана при 90% от случаите, а 10-годишна преживяемост при близо 65%, категорична е д-р Томова. В началния стадий на заболяването туморът е малък и е локализиран само в простатата. Тогава болестта е без симптоми и може да бъде открита случайно при профилактичен преглед. Но с напредване на болестта започва да засяга други тъкани и органи, като в последния - четвърти стадий, обикновено разсейките са в костите и най-вече в кръста. Не са малко случаите и на 25-годишна преживяемост след диагностицирането. По данни на Националния раков регистър (НРР) от 2011 г.

64,5% от случаите се диагностицират в начален стадий

на заболяването (първи и втори). Въпреки това през 2010 г. 783 души с тази диагноза са починали, а през 2011 те са 900 по данни на НРР. Така фактическата смъртност е 25,2 на 100 000. Заболяемостта от рак на простатата се увеличава с напредване на възрастта след 45 г. и достига своя пик при 75-79-годишните (481,3 на 100 000 мъже). Макар само по няколко случая, през последните години се открива простатен карцином и сред 40-44-годишните. Затова специалистите препоръчват на мъжете, сред чиито близки роднини вече има заболели от рак, да започнат профилактични прегледи след 45 г.
От 2011 г. НЗОК поема стойността на изследването на PSA (prostate-specific antigen или nростатно-cпецифичния aнтиген) при мъжете над 50 г. веднъж на 2 години. Повишените нива на PSA са знак за проблем, макар че не винаги става въпрос за рак. Проблемът може да е свързан с доброкачествената простатна хиперплазия (увеличена простата), която е много характерна за мъжете над 50-60 г. 
"Не!" е логичният отговор на въпроса дали има връзка между рака на простатата и умствените и интелектуални способности на един мъж, защото на практика никой не е застрахован от това заболяване. В известна степен обаче се оказва, че това не е така. Учени вече доказаха, че по-високите нива на тестостерона подобряват когнитивните функции като внимание, памет, пространствена способност и пр. В същото време, за да расте ракът на простатата, той се нуждае от тестостерон, т.е. хормонозависим е. Намаляването на нивата на тестотерон в тялото намалява  растежа и деленето на раковите клетки. Това е и основният механизъм на действие на хормонотерапията при рак на простатната жлеза. 

Какво искат лекарите и какво искат пациентите?

Ракът на простатата е първият от 10-те най-разпространени тумора сред мъжете от Стария континент и ако през 2008 г. от него са страдали 370 000 европейци, то прогнозата е, че през 2030 г. те ще са 520 хил. Затова и усилията на науката са насочени към превръщане на заболяването в хронично. Лекарите искат да удължат живота на пациента, но и правят всичко възможно със средствата на медицината да запазят максимално дълго доброто качество на живот, както и да забавят развитието на болестта и да намалят болката. Пациентите също искат по-дълъг живот, но в същото време най-много се боят от болката. Искат да живеят с достойнство, не искат сложни лекарствени режими.  


Рискови фактори


Освен възрастта и наследствеността, рискови фактори за развиване на болестта са и наднорменото тегло, липсата на движение, високият прием на наситени мастни киселини.
За тежките хронични заболявания не се говори в България, казва Иван Димитров - председателят на федерацията "Български пациентски форум". По тази причина пациентската организация планира да организира информационна кампания, чиято цел е да обясни на хората, че темата за рака на простатата не е срамна, а навременната диагностика спасява.
 

СТО очаква 13% спад на глобалната търговия през 2020 г.

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 149

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 148

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 143

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ