28 Май 2020четвъртък11:02 ч.

Работодателите искат ремонт на схемата 60/40

/ брой: 65

автор:Дума

visibility 530

Фактът, че при над 60 000 принудително спрели работа и над 350 000 засегнати от кризата компании, при оставащи без работа по 5000 души всеки ден, едва 228 предприятия искат да се възползват от схемата 60/40, показва, че тя не работи, твърдят от Асоциацията на работодателите в България. Оттам настояват схемата да се ремонтира и на неработещите служители държавата да плаща обезщетение в размер на 60% от осигурителния доход. Парите да се изплащат директно по сметките на работниците. Това е едно от предложенията, разписани от АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. То вече е пратено в парламента с подписа на шефа на КРИБ Кирил Домусчиев. Целта е работниците да не останат изцяло без доход и да запазят местата си, но като се отчете фактът, че те не полагат труд. За този период да не се внасят осигуровки, но времето да се зачита за осигурителен стаж, искат национално представените организации на бизнеса.

Доходът на работниците, които са на непълен работен ден, пък да бъде допълнен с обезщетение, пропорционално на неотработеното време, предлагат работодателите. Когато предприятието е въвело 4-часов работен ден, тогава то плаща половината от заплатите. Но другата половина трябва да се компенсира от държавата с 60%, обясни председателят на АИКБ Васил Велев. Така, ако при 1000 лв. заплата работите половината от времето, шефът ще плати 500 лв., а държавата още 300 лв., твърдят работодателите. От ВМРО предлагат да се намалят наемите на общински имоти, местни данъци и такси на засегнатите фирми и физически лица или  дори те да бъдат освободени изцяло от тези плащания до края на извънредното положение.

Трудовите договори за сезонните работници в селското стопанство да се сключват и за повече от един ден, тютюнопроизводителите също да могат да сключват такива, както и да има договори за 4, 6 или 8 часа на ден, е внесла предложение между двете четения Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 477

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 227

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 212

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ