29 Май 2020петък16:49 ч.

Работодателите - егоизъм безкрай

/ брой: 127

автор:Аида Паникян

visibility 471

Съвсем скоро премиерът ще може гордо да се удари по гърдите: "Аз ви вдигнах заплатите и пенсиите." Очевидно и на него му омръзна две години само да повтаря: "Аз ви плащам повишените пенсии" и е време да смени плочата за следващите две години.
Добре де, кандиса вече за увеличаване на мизерната минимална заплата. Ала има други, за които абревиатурата МРЗ, в съчетание със съществителното увеличение, се равнява едва ли не на среднощен кошмар. Работодателите. Най-новият им аргумент е, че в бюджета за т.г. е заложена минимална заплата от 240 лв. и повишаването й ще е проблем. Но, от друга страна, какъв е проблемът на правителството да актуализира закона за бюджета? Щом правителството прави законови промени, които нарушават Конституцията, защо да не прави промени, които са напълно законни?
Какъв е проблемът да бъде увеличена сиромашката минимална заплата, щом правителството твърди, че приходите в бюджета се увеличават? Или щом стана ясно, че България е на първо място по ръст на цени на производител? Мигар това не означава, че във фирмите влизат повече пари? Тогава защо и да не плащат смешните 30 лева отгоре на работниците си официално?
От началото на годината дори се прокраднаха тихомълком новини, че и производителността на труда се е увеличила. Та нали работодателите точно това искаха - увеличена производителност на труда, за да бъде увеличена и заплатата? (Отделен въпрос е, че функциите на МРЗ са малко по-различни!)
Още един положителен знак: правителството се бие в гърдите как е преборило безработицата и всеки месец съобщава по-ниски и по-ниски стойности. Както и се подчертава дебело фактът, че бизнесът търси все повече и повече работници. Щом търси работници, значи има работа, а щом има работа - има и парички. Защо бизнесът не иска да плаща на наемния труд? Или иска просто с трици маймуни да лови?  
Не че на леля Гицка от Горно нанадолнище й е ясно как и какви изчисления се правят в макроикономиката, но домакинският й микробюджет ясно показва колко хляб и сирене е купувала със 100 лева преди две години и сега.
От друга страна, само 5 от 35 европейски държави са намалили минималната работна заплата по време на кризата, а в 6 не са я променяли. Във всички останали държави, въпреки кризата, тя е повишавана. Независимо дали е имало увеличение или не на брутния вътрешен продукт! Просто факти.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 100

Гърция се отваря за чужди туристи от 15 юни

автор:Дума

visibility 33

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 100

Конгресът гласува за санкции срещу Китай

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 100

Посолството на САЩ в Прищина съветва партиите

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 350

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1314

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 408

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ