22 Септември 2021сряда23:49 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Снимка Михаела Катеринска

Работодатели и синдикати одобриха актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 354

Социалните партньори подкрепиха днес предложенията на кабинета за актуализация на бюджета, за социални разходи и бюджета на НЗОК.
И три проекта бяха подкрепени от НСТС, с малки бележки за бюджета на НЗОК, които днес следобед ще бъдат уточнени, заяви след срещата на Тристранката социалният министър Гълъб Донев.
 На днешното заседание социалните партньори обсъдиха проектите за промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., Закона за държавния бюджет на България за 2021 година.
Това, което служебното правителство предлага в съответните бюджети, е да може държавата да функционира нормално до края на годината, така че да не допуснем превишение на дефицита. Всъщност се получава точно обратното – дефицитът намалява с 0.5%. Допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост от данъци, акцизи и здравноосигурителни вноски, заяви Донев, цитиран от Novini.bg.
Повишение има в почти всички бюджети. В здравеопазването е заложено такова повишение, че да се поемат разходите за работещите на първа линия. Повишение има и в социалната политика. Пенсиите ще бъдат преизчислени с тежестта на осигурителния стаж. Заложени са и 230 млн. лева за други социални плащания, включително и за пенсионерите под линията на бедност, заложени са и плащанията за семействата с деца под 14-годишна възраст, така че ако се наложи затваряне родителите да са осигурени. Заложени са и 72 млн. лева по Закона за личната помощ, посочи социалният министър.
Актуализацията е направена при допускане за тежка COVID криза. Заложените параметри са съобразени с такъв сценарий. Ако не се случи такава криза, плащанията ще бъдат по-малки, отбеляза от своя страна министърът на финансите Асен Василев. По думите му голяма част от предвидените в актуализацията на бюджета допълнителни приходи в размер на малко над 2 млрд. лева вече са реализирани.
Края на март месец работодателски и синдикални организации предложихме актуализация на бюджета, но абсолютно никой не ни чу. Ние подкрепяме тази актуализация на бюджета, защото разходите са предвидени за подкрепа на граждани, бизнес и здравеопаване. Тези 1,8 млрд. лева са жизненоважни и много хора чакат това да се случи, заяви след срещата пезидентът на КНСБ Пламен Димитров.
Подкрепяме философията на тази актуализация, защото тя не орязва други разходи. По този начин се постига едно балансиране между приходи и разходи. Това няма да навреди на пътя на България към еврозоната. Подкрепата за граждани и бизнес с тази актуализация ще е голяма. За нас трябва да се увеличи и квотата за ваучерите за храна. Тук имаме и одобрението на работодателските организации, смята още той.
Относно пенсиите - всички имаме еднакъв подход към това как трябва да се случи преизчисляването. Тук детайлите са ясни и това преизчесляване трябва да се случи по възможно най-справедливия начин и чрез швейцарското правило, коментира още лидерът на КНСБ.
Героят на днешния ден е българският бизнес и предпримач. Той успя да осигури тези 1,8 млрд. лева, заяви от своя страна председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.
Това е предложение. В моята стилистика служебният кабинет е последния работодател на новоизбрания парламент. Това предложение е чудесно, но трябва новоизбраните депутати също да свършат своята работа и да четат внимателно. Преизчисляването на пенсиите ще даде една справедливост на гражданите и тя трябва да се случи, каза още той.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 28

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ