05 Декември 2021неделя16:14 ч.

Снимка БГНЕС

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 1810

Първата среща между руския президент Владимир Путин и американския лидер Джо Байдън се състоя вчера в наричания "град на мира" Женева в Швейцария. И макар мнозина да не възлагаха надежда на продължилата над 3,5 часа среща, тонът между Вашингтон и Москва се смекчи и намиращите се в най-ниската си точка от десетилетия отношения сякаш поеха в посока на подобрение.
Като цяло големи решения не бяха взети, и отстъп от позициите генерално нямаше, но бяха поставени отправни точки за евентуално бъдещо сътрудничество по наболели въпроси.
Срещата на президентите на Руската федерация и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън в Женева е била енергична и напрегната, информира ТАСС.  "Интензивна, енергична, с пълно отразяване на целия дневен ред", твърди източник.
Страните са обсъдили нерешени двустранни въпроси, стратегическата стабилност и регионалните конфликти, както и въпроси за информационната сигурност и борбата с киберпрестъпността.
Целта на срещата в Женева между руския и американския лидери е да направят света безопасен дом за всички жители на планетата. Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след срещата във вила "Ла Гранж".
"Ние, президентът на Руската федерация Владимир Путин и президентът на Съединените американски щати Джордж Р. Байдън, отбелязваме, че Русия и Съединените щати демонстрираха, че дори по време на напрежение, сме в състояние да постигнем напредък в изпълнението на общите цели, за да се гарантира предсказуемост в стратегическата сфера и намаляване на рисковете от въоръжени конфликти и заплахата от ядрена война", се казва в съвместно изявление на двамата лидери.
Удължаването неотдавна на Договора за СТАРТ е свидетелство за ангажимента за контрол на ядрените оръжия, се подчертава още в него.
"Днес ние потвърждаваме привързаността си към принципа, че в ядрената война не може да има победители и тя никога не трябва да се разразява", се твърди в документа.
За да постигнат тези цели, Русия и САЩ скоро ще започнат всеобхватен двустранен диалог относно стратегическата стабилност, който ще бъде съществен и енергичен. "Чрез този диалог целим да поставим основата на бъдещи мерки за контрол на оръжията и намаляване на риска", твърдят двамата лидери.


ВРЪЩАНЕ НА ПОСЛАНИЦИТЕ


Това като че ли беше най-категорично взетото решение по време на срещата. Владимир Путин заяви, че по време на преговорите с Джо Байдън са се договорили за връщане на посланиците на двете страни на работните им места - в Москва и Вашингтон. "Що се отнася до връщането на посланиците на работните им места, съответно в Москва на американския посланик и във Вашингтон на руския, ние се съгласихме, че този въпрос е решен", каза руският лидер пред репортери след срещата в Женева. Той уточни, че посланиците "се връщат на мястото си по служба". Конкретните дати за завръщането на посланиците на САЩ и Русия на работните им места, съответно в Москва и Вашингтон, са проблем от техническо естество, добави руският лидер. Малко след това зам-външният министър Сергей Рябков съобщи, че руският посланик в САЩ Антонов ще се върне във Вашингтон до края на месеца.

Руският президент заяви, че по време на преговорите в Женева не е имало враждебност, а разговорът е бил конструктивен.
"Обща оценка: смятам, че не е имало враждебност. Напротив, срещата ни се проведе, разбира се, по нормален начин. Нашите оценки се различават по много точки. Но според мен въпреки това и двете страни демонстрираха желание да се разберат една друга и да търсят начини да сближат позициите си. Разговорът беше много конструктивен", каза Путин пред репортери.


РУСИЯ И САЩ КАТО ДВЕТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ЯДРЕНИ СИЛИ


Както САЩ, така и Русия са особено отговорни за стратегическата стабилност в света, изтъкна още Путин. "Съединените американски щати и Руската федерация носят специална отговорност за стратегическата стабилност в света, изхождайки най-малко от факта, че ние сме двете най-големи ядрени сили: по отношение на броя на боеприпасите, бойните глави и по количеството доставки, като и по отношение на нивото на качеството на съвременните ядрени оръжия. "Наясно сме с тази отговорност", каза той. Удължаване на Договора за СТАРТ е посочено като пример за този подход.
"Мисля, че за всички е очевидно, че президентът Байдън поема отговорно и според нас абсолютно навременно решение да удължи Договора СТАРТ-3 за пет години," добави Путин.
Лидерите на двете страни обявиха започването на всеобхватен диалог за стратегическата стабилност, който трябва да положи основите на бъдещ контрол над оръжията. Путин обяви споразумение с Байдън за междуведомствени консултации под егидата на руското външно министерство и Държавния департамент по стратегическата стабилност и контрола на оръжията. "Разбрахме се, че консултациите ще започнат на междуведомствено ниво под егидата на Държавния департамент на САЩ и на руското министерство на външните работи. Колегите на работното ниво ще определят състава на делегациите и място на работа и честотата на тези срещи", каза Путин. По отношение на въоръжението Байдън каза, че трябва да се постави под контрол системата на въоръжение, която съкращава времето за реакция.
Байдън не смята, че Русия се стреми към Студена война.
"Студената война не е в интерес нито на Русия, нито на САЩ, Путин разбира това", каза Байдън.


АРКТИКА


Русия и САЩ трябва да си сътрудничат по въпросите за Арктика, каза още Путин. Лидерите обсъдиха как да го направят, "така че Арктика да остане регион, в който има сътрудничество, а не конфликт".

Загрижеността на Вашингтон, че Москва е ангажирана с милитаризация на Арктическия регион, е неоснователна. Това съобщи пред репортери още руският президент. "Опасенията на американската страна относно милитаризацията на Арктика нямат абсолютно никакво основание. Ние не правим нищо там, което не е било в Съветския съюз. Възстановяваме инфраструктурата, която някога е била напълно унищожена, инфраструктура, свързана с опазването на природата," поясни той.
Путин каза още, че Русия възнамерява да се придържа изцяло към всички норми на международното право по отношение на Северния морски път. Обърнах внимание на нашите американски партньори върху факта, че ние, Русия, възнамеряваме да се придържаме изцяло към тези международни правни норми. Никога не сме нарушавали нищо, готови сме да съдействаме на всички заинтересовани страни и компании в развитието на Северния морски път," каза държавният глава.
"Наше суверенно право е да пускаме кораби там или не, но ние не злоупотребяваме с това право", каза той.


ЗА БЕЛАРУС


"Споделихме притесненията ни относно Беларус. Той не се съгласи със случилото се, но каза, че въпросът е какво да правим с нея сега", каза Джо Байдън.


СИРИЯ И АФГАНИСТАН


Байдън обсъди с Путин и хуманитарните коридори в Сирия. Лидерите обсъдиха "спешната необходимост от запазване и отваряне на хуманитарните коридори в Сирия". Байдън каза още, че е обсъдил с Путин ситуацията в Афганистан, като отбеляза, че съживяването на тероризма там не отговаря на интересите на Руската федерация.


НАВАЛНИ


По отношение на Навални руският президент заяви, че той е искал да бъде задържан, когато е дошъл в Русия.
САЩ ще продължат да повдигат въпроси като тези по случая с Навални, посочи Байдън. "Последиците от възможна смърт на Навални в затвора биха били катастрофални за Русия на световната сцена", предупреди той.


ВЪЗПИРАНЕ НА РУСИЯ


Путин е уверен, че САЩ подкрепят онези руски организации, чиито действия са насочени към ограничаване на Руската федерация. Русия не провежда военни учения в близост до границите на САЩ, а американците правят това близо до руските граници в момента, заяви Путин. Той отхвърли твърденията за "непредсказуема" външна политика на Русия, като отбеляза, че Москва се държи подобаващо.
В САЩ има както противници, така и привърженици на развитието на отношенията с Руската федерация, трудно е да се каже кои сили ще надделеят, смята Путин.
Според Байдън отношенията с Русия трябва да бъдат предсказуеми и стабилни. "Икономическият разцвет на Русия е в интерес на САЩ, докато тя съблюдава международните норми", каза Джо Байдън след срещата в Женева. "За мен не е проблем да правя търговия с Русия, но тя трябва да се придържа към тези норми".
"Казах на президента Путин, че се нуждаем от основни правила на играта". "Трябва да можем да си сътрудничим там, където са общите ни интереси. Що се отнася до областите, в които имаме разногласия, исках президентът Путин да разбере защо казвам това, което казвам, и правя това, което правя, и как ще реагирам на конкретни видове действия, които увреждат американските интереси", поясни американският лидер. "Има истински перспективи за нас да подобрим значително отношенията между двете страни, без да правим компромиси с нищо, основаващо се на нашите принципи и ценности", допълни той.
"Мисля, че светът е достигнал до фундаментална повратна точка през последните три или пет години, която ще определи как ще изглежда след 10 години", каза Байдън. По негово мнение "Всички държави, особено тези, които преди са притежавали или все още имат реална власт, мислят как да запазят стабилността и лидерството".
"Съединените щати също го преживяват сега", казва Байдън. Според него САЩ се стремят да запазят статута на "водещата, най-мощната и демократична държава". Каква точно е същността на въпросните промени, Байдън не обясни. Тази аргументация последва изявлението му, че Русия се е намирала "в много, много трудна ситуация" и под натиска на Китай.


КОНФЛИКТЪТ С УКРАЙНА


"Потвърдих непоклатимия ангажимент на Съединените щати да подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Договорихме се да участваме в дипломация за прилагане на споразуменията от Минск", подчерта американският президент след срещата.
Русия има само едно задължение към Украйна - да улесни изпълнението на разпоредбите от Минск-2 и Москва е готова за това: "Що се отнася до задълженията по отношение на Украйна: ние имаме само едно задължение - да улесним изпълнението на Минските споразумения. Ако украинската страна е готова за това, ние ще следваме този път, без никакво съмнение", подчерта руският лидер.ВИЗИЯТА НА БАЙДЪН ЗА ПУТИН КАТО УБИЕЦ


Путин коментира и изказването на Байдън за него, че е "убиец". Лидерът на САЩ вече е обяснил думите си в телефонен разговор и Путин е доволен от тези обяснения.


ПРАВАТА НА ЧОВЕКА


Руският президент заяви още, че американският му колега е засегнал темата за правата на човека: "Да, говорихме за това по негова инициатива", каза Путин на зададен въпрос. Русия и САЩ разбират добре кои са червените линии на двете страни, каза още той.
Москва съчувства на трагичните последици от бунтовете в Конгреса на САЩ и не иска това да се повтори в Руската федерация, увери руският президент.
Въпросите за човешките права ще продължат да бъдат обект на бъдещи дискусии, подчерта американският лидер. "Казах му, че американският народ никога няма да вярва на президента, ако той не защити демократичните ценности и универсалните свободи на всички хора. Това е част от ДНК на нашата страна. Затова казах, че правата на човека винаги ще бъдат" на масата. Идеята не е в преследването на Русия за нарушения на човешките права, а в това кои сме ние", подчерта американският лидер.


ЗА САНКЦИИТЕ


По въпроса за наложените санкции, Путин каза: "Съединените щати загубиха не по-малко от Русия от налагането на санкции".РАЗМЯНАТА НА ЗАТВОРНИЦИ


Относно размяната на осъдени между Русия и САЩ, според Путин, могат да бъдат намерени компромисни решения.
Байдън каза, че на срещата е повдигнал въпроса за случаите на "двама неправомерно осъдени американски граждани - Пол Уилън и Тревър Рийд", без да уточни кои споразумения са постигнати. След което той отбеляза: "Ще разберем през следващите 6-12 месеца дали имаме истински диалог относно стратегическата стабилност, дали сме направили всичко по въпроса за освобождаването на затворниците, ще разберем дали има споразумения относно киберсигурността, която ще помогне за възстановяване на реда".


КИБЕРПРЕСТЪПНОСТ


Русия и САЩ се договориха да стартират консултации по проблемите на киберсигурността. Най-големият брой кибератаки в света идва от Съединените щати, Русия не е в списъка на "водещите" държави, каза руският президент Владимир Путин, позовавайки се на американски източници.
"Сега за това кой какви задължения трябва да поеме. Искам да ви информирам за неща, които са известни, но не и за широката общественост... От американски източници е ясно, че най-големият брой кибератаки в света се извършват от САЩ. На второ място от Канада. След това - две страни от Латинска Америка. И след това Великобритания. Русия не е включена в този списък на държавите, от чието киберпространство се извършва най-голям брой кибератаки от различен вид", разкри Путин.
САЩ предложиха да се защитят от кибератаки "някои обекти от критична инфраструктура", включително енергетиката. Те представиха списък с 16 такива сектора. Не е ставало дума за някакъв "военен отговор" на кибератаките. Страните се договориха да инструктират експертите да идентифицират неприемливи видове кибератаки и да разгледат конкретни случаи.


АМЕРИКАНСКИЯТ ДНЕВЕН РЕД НЕ Е СРЕЩУ РУСИЯ


Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "дневният му ред" не е насочен срещу Русия: "Казах на президента Путин, че моят дневен ред не е насочен срещу Русия или някой друг. Той е насочен към американския народ. Борбата с пандемията, възстановяването на икономиката ни, възстановяването на отношенията по света с нашите съюзници и приятели и защитата на американския народ. Това е моята отговорност като президент", каза Байдън.


НАМИРАНЕ НА ОБЩ ЕЗИК, НО БЕЗ "ВЕЧНА ЛЮБОВ"

Според руският лидер Байдън е много конструктивен, уравновесен и опитен събеседник.  Путин каза, че като цяло по време на разговорите с американския президент Джо Байдън те са говорили "на един език": "По мое мнение като цяло говорихме на един език, но това изобщо не означава, че трябва непременно да погледнем в душите си, в очите си, и да се закълнем във вечна любов и приятелство. Съвсем не", поясни той. Личните преговори "очи в очи" между двамата са продължили около 2 часа, каза руският лидер.
За Байдън атмосферата на срещата с Путин е била добра и позитивна. Все пак Русия не трябва да се опитва да контролира света, каза американският президент.
Американският президент подари на Путин авиаторски очила и кристална статуетка.
Той констатира, че в резултат на разговорите му с руския лидер Владимир Путин са се появили истински перспективи за подобряване на отношенията между Русия и САЩ: "Има истински перспективи за нас да подобрим значително отношенията между нашите две страни, без да жертваме нещо, основаващо се на нашите принципи и ценности", каза Байдън на пресконференцията.
Путин отбеляза, че не може да има "семейно доверие" в отношенията между Москва и Вашингтон, но се забелязват проблясъци: "Знам, че имаше много вълнение около тази среща, но за мен тя е съвсем ясна и еднозначна": Тя се проведе, защото "няма заместител на диалога лице в лице между лидерите", каза още Байдън.


АНАЛИЗАТОР ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА

Фактът, че се проведе разговор между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън, може да се счита за истинско постижение и начало на по-смислени отношения между двете страни. Това мнение изрази Ричард Саква, британски професор по руска и европейска политика в Университета в Кент в град Кентърбъри, коментирайки резултатите от еднодневната среща на върха Русия и САЩ, проведена в Женева, съобщава ТАСС.
"Самият факт, че това се случи, е огромно постижение. Байдън изпрати покана до руския президент, Путин я обмисли, но след това я прие. Несъмнено установяването на диалог и дипломация е огромно постижение през последните две години, когато диалогът между Москва и Вашингтон на практика се прекъсна ", каза Саква
Той отбеляза, че няма да нарече тона на разговора между лидерите на Русия и САЩ положителен, но с увереност заяви, че разговорът между Путин и Байдън е "делови, прагматичен и се превърна в много добър старт за по-смислени отношения" между двете страни.
Британският учен смята, че е твърде рано да се говори за конкретни подобрения, но вече е възможно резултатите от разговора да се характеризират като "краят на отричането". "Сега всичко изглежда положително и наистина се надявам ситуацията да не се влоши", продължи той. От гледна точка на експерта тази среща може най-точно да се характеризира с цитат на бившия британски премиер Уинстън Чърчил (1874-1965): "По-добре да обсъждаме, отколкото да се бием".
"Това е печеливша ситуация за всички. Не би си струвало да се говори за губещи и победители. Мисля, че всички спечелиха. За толкова години, започвайки от 2014 г., всички претърпяха изключително поражение. Разговорът забави подхлъзването към много сериозна конфронтация, ако не и Студената война ", каза Саква, отговаряйки на въпроса кой от лидерите се възползва най-много от срещата на върха.
Той обърна внимание на факта, че Байдън успя да даде положителна насока на пресконференцията си. Според експерта, американската преса е била изключително враждебна и се е опитвала да го провокира с негативни изказвания за миналия разговор. "Въпреки че пресконференциите се провеждаха отделно, те успяха. Начинът, по който американските медии формулираха въпросите, беше умишлено склонен към конфронтация. Те представиха въпросите по начин, на който беше трудно да се отговори положително. И Байдън се справи с него, при това много добре" обобщи политологът.


ОЦЕНКАТА НА АМЕРИКАНСКИТЕ МЕДИИ


Риториката между САЩ и Русия след срещата между президентите Джо Байдън и Владимир Путин леко омекна, въпреки че напрежението в отношенията остана, пишат американски вестници. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че лидерите на двете страни "изразиха общи уверения за добра воля, но беше ясно, че по много въпроси, от кибератаките до правата на човека, двете страни са дълбоко разделени". "Напрежението беше очевидно", смята изданието.
Вестникът съобщава, че Путин отрича обвиненията в кибератаки срещу САЩ и казва, че самата Америка е най-големият нарушител на правилата в тази област. "Руският лидер също така отхвърли откровено това, което Байдън видя като една от ключовите цели на преговорите - идеята за създаване на "защитни огради", които биха възпрепятствали някои атаки в мирно време срещу жизненоважна инфраструктура", добавя изданието.
Според вестника, самият Байдън открито е изразил несъгласие с Путин по редица въпроси и е уверил руския президент, че ще продължи да го прави и в бъдеще.
"Срещите, които продължиха само няколко часа в швейцарския крайморски град, известен като" град на мира ", бяха твърде кратки, за да позволят нещо извън изброяването на претенции от двете страни. Байдън и Путин обявиха, че събитието е било успешно, главно поради това, че те обикновено успяват да се срещнат в момент, когато отношенията между двете най-големи ядрени сили в света са в най-ниската си точка след Студената война", посочва "Вашингтон пост". /БГНЕС


До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 669

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 544

/ брой: 232

Видеосрещата между Путин и Байдън ще е във вторник

автор:Дума

visibility 161

Великобритания затяга мерките при пътуване

автор:Дума

visibility 196

Задължителен PCR тест при влизане в Швейцария

автор:Дума

visibility 339

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 498

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 802

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 980

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 518

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ