30 Октомври 2020петък12:50 ч.

Актуално

Промяната в името на 24 май ще бъде груба грешка

Нанасят удар върху историческата истина за славянския характер на българската култура и език, заявяват от ИБ на БСП-София

/ брой: 197

автор:Дума

visibility 1433

Във връзка с предстоящото второ четене на внесения от депутати от ПГ "Обединени патриоти" законопроект за изменение на названието на празника 24 май от "Ден на българската просвета и култура и славянската писменост" в "Ден на българската писменост, просвета и култура", Изпълнителното бюро на БСП в София разпространи призив към народните представители да проявят разум и чувство на национална отговорност.

"Ние считаме, че всеки въпрос, който се отнася до националните ни ценности, до съдържателните основи на националната ни културна памет и идентичност, не може да бъде решаван в контекста на конюнктурната политическа ситуация. Автоматичното приемане на толкова важна промяна на името на празника 24 май без съобразяване с комплекса от културно-исторически факти, без допитване до компетентните български учени медиевисти, без стратегически поглед за бъдещите резултати от подобно решение, ще нанесе огромни щети върху настоящето и бъдещето на България", се казва в позицията.

От БСП-София напомнят, че в "станалите обществено известни становища на Кирило-Методиевския научен център и на Института за български език "Проф. Л. Андрейчин" при БАН, както и в становища и мнения на авторитетни наши учени медиевисти, аргументирано се доказва, че промяната в името на празника ще бъде груба грешка. Защото чрез празника, създаден като ден за прослава на светите братя Кирил и Методий, се подчертава фундаменталната роля на старобългарската култура за приобщаването на всички славянски народи към високите стойности на християнството. През последния ХХ век бе оформено специално научно направление - българистика, в рамките на което авторитетни световни учени разкриха възловата роля на България за усвояването и развитието на Кирило-Методиевата традиция - фундамент в градежа на европейската цивилизация."

В документа се казва още: "Ние, членовете на ИБ на БСП-София, се противопоставяме на всеки опит за груба намеса в духовното битие на българина. Противопоставихме се, когато от учебниците по литература и история се изхвърлиха емблематични събития и класически автори, свързани с националната ни съдба. Противопоставихме се, когато се заличи самостоятелното изучаване на българска история и българска литература. Противопоставихме се, когато видяхме новите учебни планове, в които старобългарската култура бе съзнателно разтворена в световния културен контекст, затрудняващ нейното пълноценно познаване от страна на младите поколение. Гласът ни бе като в пустиня.

Като българи ние винаги ще реагираме срещу конюнктурните политически актове, рушащи националната ни идентичност и обслужващи чужди интереси. Ясно е, че предлаганата промяна на името на най-светлия ни празник 24 май няма за задача да подхрани националното ни самочувствие. Предложението цели да отклони вниманието на българина от въпросите на днешния ден - от корупцията и мизерията, в която вече десет години пребиваваме. Показателно е, че през последния месец управляващите предложиха, в ситуация на тежка икономическа и социална криза, България - най-бедната държава в ЕС - да закупи втора партида бойни самолети Ф-16 за милиарди долари. Наред с това - че без обществена и парламентарна дискусия предложиха строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" на САЩ. Сега пък изхвърлят понятието "славянски", за да откупят от световния глобализъм възможността да продължат гибелното си управление.

Наред с това, законопроектът цели да нанесе удар върху историческата истина за славянския характер на българската култура и българския език. А оттук - да начертае разделителни линии между българите и другите славянски народи, най-вече руския народ. Академик Дмитрий Лихачов изтъква водещата ролята на България - "Държавата на духа", а руският патриарх Кирил, при стъпването си на българска земя през 2018 г., каза, че без българската култура нямаше да я има руската култура.

24 май винаги е бил празник на единението! Празник, в който политическите пристрастия отстъпват място пред националната ни гордост, изразена в стиха на Иван Вазов, че "и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат".

Нека оставим неосквернен свещения ден на светите братя Кирил и Методий! Призоваваме Парламентарната група "БСП за България" да бъде най-активна и национално отговорна в отстояването на истината за смисъла на празника 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!"

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 42

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ