26 Септември 2020събота03:58 ч.

Драгомир Стойнев:

Програмата на управляващите е най-слабата от 20 години

Документът е знак за идейна немощ, имитаторство и копи-пейст подход, заяви в декларация БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

/ брой: 24

автор:Станка Динева

visibility 2070

Голямата новина от програмата на четворната коалиция е една - реформи няма да има. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той посочи 13 основни "фатални" риска за България в документа.
Това е възможно най-слабата управленска програма, предлагана в последните 20 г., категоричен е Стойнев. Според него тя е механична компилация, копи-пейст от мерки и действия, направена от чиновници. "75% от посочените приоритети в икономическата част са: "спазване на законите" и "хармонизиране с европейски регулации". Значителна част от предвидените мерки са текущи задачи, които министерствата и административните звена по закон трябва да изпълняват. Над 10% от мерките са "подготовка на анализи" и писане на нови стратегии", изброи социалистът.
Стойнев открои два парадокса. Първият е, че кабинетът на Пламен Орешарски стабилизира икономиката, но не оцеля политически. Вторият е, че рисковете за икономиката на България растат, но кабинетът "Борисов 2" се закрепи.
Икономическият растеж не е основен приоритет на кабинета, липсват мерки за насърчаването му, заяви Стойнев. Отсъстват най-болезнените теми за бъдещето на малките и средни предприятия и на българските производители и потребители. Като най-слабата част от документа социалистът посочи инвестициите. От програмата личи непознаването на българската икономика, констатира той.
Идейна немощ и имитаторство на европейските инициативи съзря социалистът в правителствената програма. Няма ясен ангажимент за присъединяване към Банковия съюз, а мъгляви фрази за "политическо решение", сочи прочитът на БСП. 
Поощряваме авторите на програмата да продължат да се учат по темата реиндустриализация, иронично подхвърли към четворната коалиция Стойнев. Според него те случайно са се запознали с инициативите на ЕК в тази област. "Само с общи пожелания от европейски инициативи обаче не е възможно да се възроди българската индустрия. Копи-пейст подходът на програмата не е безобиден", допълни депутатът.
Стойнев очерта 13 основни, "фатални" риска в документа. Това са увеличението на външния дълг до 60% от БВП, след като 2014 г. е бил 19,7%. Липса на планове за борбата с контрабандата и ДДС-измамите, с нелоялна конкуренция към българските производители. Риск за бюджетните приходи, тъй като няма мерки за борба с данъчните измами. Плашещ е и анонсът за нова данъчна реформа, без да има дори и намек за целта и насоката й, предупреди Стойнев. Според него зад заявката "ще преструктурираме 8 държавни дружества" се крият планове за приватизация на структуроопределящи дружества. Няма и ясни политики по заетостта, доходите, борбата с бедността, демографската криза, социалното подпомагане, предупреди социалистът. Замразяват се 14 социални плащания в полза на майките, децата, хората с увреждания и това ще продължи до далечната 2017 г., констатира Стойнев.


Да не използват България като плацдарм за бойни действия срещу Русия

БСП ЛЯВА БЪГАРИЯ настоява правителството да потвърди позицията на предходния кабинет, че страната няма да участва с въоръжени сили в конфликта в Източна Украйна, заяви от трибуната на парламента Драгомир Стойнев.
"Заедно с това очакваме правителството да заяви, че няма да допусне българската територия да се използва като плацдарм за бойни действия срещу Русия. Настояваме за незабавен отговор дали българското правителство е давало съгласие за постоянно разполагане на тежко въоръжение и техника на българска територия", поиска зам.-председателят на БСП.
 

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ