27 Март 2023понеделник07:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Шефът на КЕВР Иван Иванов

Прогноза: С около 30% ще поевтинее газът

КЕВР окончателно решава за новата цена на синьото гориво на 1 февруари

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 364

"Булгаргаз" очаква от 1 февруари цената на природния газ да бъде в диапазона от 129-130 лв./MВтч, което е намаление с близо 30% в сравнение с цената за януари. Това заяви шефът на държавния газов доставчик Деница Златева на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране, на което бе обсъдено внесеното преди близо две седмици ценово заявление на дружеството за идния месец.

Като основни фактори за намаляването на цената беше посочен продължаващият спад на борсовите индекси на международните газови пазари. Тази благоприятна тенденция дава възможност общественият доставчик виртуално да нагнетява в хранилището в Чирен природен газ на значително по-ниски цени, което води до оптимизиране на ценовите равнища на съхраняваните количества. В резултат на това се намалява цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, и се постига снижаване на крайната цена за февруари.

Макар преди седмица да стана ясно, че от 25 декември не се черпи газ от Чирен, в цената за февруари определени количества от запасите са включени като компонента, но не се посочва какви са обемите. В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България-Гърция" (IGB), който покрива 28,3% от потреблението в страната. Три други договора за доставки през февруари са сключени от "Булгаргаз" и точно те имат благотворното влияние за поевтиняването.

В заявеното прогнозно общо количество за февруари "Булгаргаз" не е включил количества природен газ по Програмата за освобождаване, която беше преустановена със законова промяна за периода 2023 г.-2024 г. Като друга причина за спада на цената се отбелязва и намалялото с около 30% потребление заради топлото време.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че при това положение няма да има промяна в цените на парното, топлата вода и тока. "Очевидно няма никаква опасност от промяна на цената на топлинната енергия до края на отоплителния сезон. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че няма да има промяна в цената на топлинната енергия", каза Иванов Той коментира също, че благодарение на по-малките ползвани количества от Чирен България е сред шестте страни в Европа с най-висок процент на запълняемост на газовите хранилища, което дава допълнителна сигурност за потреблението през зимния период.

Окончателното коригирано заявление за цената на природния газ през следващия месец обаче ще бъде внесено на 1 февруари, отчитайки котировките на международните газови пазари, актуалния валутен курс, както и условията по сключените договори за доставка. Същия ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената.


Синодът поиска тока за църкви и манастири да не е промишлен

Светият Синод излезе с декларация, с която иска от КЕВР токът за църкви и манастири да не е промишлен. Поради високата цена на тока религиозните храмове изпитват сериозни затруднения да плащат скъпите си сметки, а те се оскъпяват от това, че са третирани като "стопански клиенти". Според БПЦ токът в църквите служи за битови цели, а не за печалба и производство, затова трябва да бъдат третирани като битови потребители.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 663

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 624

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 591

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 1157

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 660

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1357

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 977

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ