21 Октомври 2021четвъртък19:21 ч.

Момент от срещата с директорите на държавните театри

Проф. Велислав Минеков се срещна с директори на театри и на музикално-сценични институти

/ брой: 105

автор:Дума

visibility 44

Министърът на културата проф. Велислав Минеков се срещна с директорите на държавните театри в страната, за да обсъдят състоянието и проблемите в сектора, научи ДУМА от пресцентъра на МК. Присъства и председателят на САБ Христо Мутафчиев.  
От страна на театралните директори са постъпили предложения за създаване на работна група, която да очертае проблемите, перспективите и възможностите пред сектора. Те са изискали политическа воля за устойчива във времето промяна, каквато по думите им досега не е имало. Изказани са мнения за преразглеждане на т.нар. Методика за разпределение на средствата, повдигнат е въпросът за осигуряване на средства, които да действат като буфер за театрите след приключването на ситуацията с КОВИД-19. Изразено е мнение от някои от директорите за ангажиране на общините по-пълноценно в процеса на финансиране. Отново е било потвърдено, че МК не планира закриването на културни институти, както и че са гарантирани заплатите и осигуровките в сектора за времето на пандемията.
Проф. Минеков се срещна и с директорите на държавните институти в областта на музикално-сценичните изкуства, в присъствието на ресорния зам.-министър проф. д-р Борислава Танева.
Участниците са споделили притеснения, свързани с възстановяването на дейността от последиците от пандемията. Изказани са били мнения за положителните и отрицателните страни на делегираните бюджети, както и отражението на т.нар. Методика и единните разходни стандарти върху дейността и нормалното функциониране на институтите в областта на музикално-сценичните изкуства. Много от директорите са обърнали внимание на факта, че финансирането не е добре да се случва по осреднени стойности, а следва да се отчитат спецификите на всеки културен институт. По думите им е необходимо да се вземат предвид фактори като социално-демографския, като сградния фонд, типа населено място, задачите, които си е поставил институтът. Обсъдена е и възможността за меценатство, която, по думите на участниците в срещата, не може да се оползотворява добре при сега действащия Закон за меценатството.

„Галъп“: Румен Радев има шанс да спечели на първия тур

автор:Дума

visibility 273

ЦИК успокои: Без зелен сертификат за гласуване

автор:Дума

visibility 229

„Демократична България“ иска КСНС заради COVID кризата

автор:Дума

visibility 179

ЕК призова държавите да махнат данъците върху енергията

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 202

Чуждите инвестиции се сринаха с 60%

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 202

Няма да получим аванс по Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 202

"Булгартрансгаз" иска евросубсидия да разшири хранилището си

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 202

Франция удължава зелените пропуски до август 2022-а

автор:Дума

visibility 236

България е четвърта по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 202

ЕК: София и Скопие спешно да разрешат спора си

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 202

Вишеград е срещу ценовата политика на Брюксел

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 202

Харакири

автор:Велиана Христова

visibility 434

/ брой: 202

Все сме трън на всички заради Македония

автор:Христо Георгиев

visibility 562

/ брой: 202

Да дразниш Дракона

visibility 413

/ брой: 202

Спекулативно време

автор:Лозан Такев

visibility 210

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ