20 Септември 2020неделя23:21 ч.

Проф. Кантарджиев: Все повече възрастни хора се заразяват с КОВИД, това увеличава смъртността

автор:Дума

visibility 480

 Лошото е това, което предполагахме и за което винаги съм предупреждавал, че младите хора ще заразят своите по-възрастни родители, баби и дядовци. Сега и благодарение на факта, че поради известни обстоятелства бяха допуснати взривове при по-възрастни хора, именно на това се дължи необходимостта по-голяма част от заболелите да бъдат лекувани в лечебни заведения, а и една много по-голяма част имат нужда от интензивни грижи. Това обясни пред Радио „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев във връзка с увеличението на смъртните случаи на пациенти с КОВИД в последните седмици.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести припомни, че през юни и или предимно са боледували млади хора и много малка част от тях са попадали в болница и са имали нужда от интензивни грижи.

Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че Министерство на здравеопазването прави каквото е възможно за осигуряване на най-доброто лечение и най-добрата организация на управлението на кризата в момента.

Числото на репродукция на COVID-19 у нас последните три седмици е около единица, 10 души заразяват не повече от 11, каза професорът.

Смисълът на това, което правим в момента – министерството, РЗИ, Националният център, всичките колеги лекари, които работят на този фронт – трябва да хващаме колкото се може по-рано болните хора, да виждаме техните контакти, за да можем да ограничим хората, които се предполага, че са заразени, уточни проф. Кантардгиев. Той бе категоричен, че това е начинът за борба с тази инфекция. Тя представлява риск за рисковите групи - за възрастните хора, хората с хронични заболявания и най-вече хората с ракови и хематологични заболявания, както и хората в имунен дефицит.

Именно затова правим каквото можем, именно затова последните 3 седмици имаме едно число на репродукция около единица. Така че 10 души заразяват не повече от 11. Но това е благодарение на усилията на медицинските работници и съзнанието на гражданите, коментира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести.

Проф. Тодор Кантарджиев отбеляза, че в България се прави това, което се прави в Европа и в развитите в медицинско отношение държави.

Според него здравната система ще се справи с увеличаващия се брой пациенти, които имат нужда от хоспитализация.

 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 22

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 141

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 108

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 368

Как търпим това десет години?!

visibility 1128

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 540

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 813

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ