25 Март 2019понеделник18:37 ч.

Продължителна кашлица след инфекция

Търсете пулмолог, ако продължи повече от 3 седмици

/ брой: 2

автор:Аида Паникян

visibility 972

Тази година ще ни нападат много метапневмовируси, които създават тежка кашлица, прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той предупреждава, че ако не се вземат мерки през първата седмица от настъпването, тя може да продължи до три седмици и да завърши с пневмония. 

Един от класическите симптоми на простуда е кашлица. Когато се съчетава с хрема, болки в гърлото и умора, това може да ви накара да се чувствате доста нещастни. Обикновено след една седмица простудата започва да отминава и повечето от симптомите изчезват. Но за някои хора кашлицата остава по-дълго.

Защо тогава кашляме и какво можем да направим?

Джонатан Парсънс, директор на Центъра за астма и директор на дивизията в Отдела за белодробна, критична грижа и медицина на съня в Медицинския център на Университета в Охайо, обяснява няколко неща, които е добре да се знаят за упоритата кашлица.

1. Кашлицата е защитен рефлекс. Хората развиват способността да кашлят с течение на времето. Кашлицата прочиства дихателните пътища между гърлото и белите дробове. Човек се научава да кашля, за да изхвърли слузта, която може да е в дроба. Друга нейна функция е да предпазва дихателните пътища от чужди тела, "запътили" се към белите дробове, за да не се задуши човек. Парсънс дава пример, когато храна или питие отиват в кривото гърло. Това е рефлексен механизъм, който човек е изработил, за да защити дихателните си пътища, казва Парсънс.

2. Кашлицата може да се дължи на инфекция на горните дихателни пътища.

Понякога все още има известно остатъчно възпаление на дихателните пътища вследствие на прекарана инфекция. Така че дори след като премине инфекцията и човек започва да се чувства по-добре, кашлицата продължава, защото все още имате известно възпаление в белите дробове. Белите дробове са доста чувствителни, така че когато са възпалени и раздразнени, не е необходимо много да се предизвика кашлица.

"Ако имате инфекция, винаги е добре да пиете много течности. Те разтварят  слузта в белите дробове и синусите, за да ви улеснят дишането", казва Парсънс.

3. Кашлицата може да бъде по-лоша през нощта.

Ако имате инфекция на горните дихателни пътища или хрема, когато лежите, слузта се оттича по гърлото на горната част на дихателните пътища, което ви кара да кашляте. "При някои пациенти кашлицата е толкова тежка, че прекъсва съня им или дори изобщо не могат да спят, което влияе върху способността им да функционират през деня. В такива случаи е добре след консултация с лекар да се вземат препарати с кодеин за потискане на кашлицатаФ препоръчва Парсънс.

4. Ако кашляте повече от три седмици, кашлицата може да стане хронична. Добре е да се знае, че български лекари в такива случаи препоръчват консултация със специалист пулмолог. "Персистиращата (продължителна, постоянна, не отшумяваща - б.р.) кашлица може да бъде симптом на сериозно заболяване. Затова е най-добре да потърсите пулмолог", препоръчва Парсънс. 

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 255

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 212

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 268

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 57