08 Декември 2023петък17:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Приравняват гражданските към трудовите договори

Отпадат нормативно признатите разходи при определяне на данъчната основа

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 103

Въпреки заявките на правителството за запазване на данъчно-осигурителната тежест, финансовото министерство предлага сериозно увеличение на данъците и осигуровките върху гражданските договори от 2024 г. Увеличението е предвидено в лаконична поправка в два закона - за данъците върху доходите на физическите лица и в Кодекса за социално осигуряване.
С едната промяна голяма част от хората с извънтрудови доходи ще изгубят правото да намаляват годишната си данъчна основа с 25% признати разходи за дейността си. С другия текст същите извънтрудови доходи ще се приравнят към осигуряването за трудовите, т.е. ще се покриват всички осигурителни рискове, а не както досега само инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт.
Двете големи новости се прокарват през добавка в дефиницията за трудови правоотношения. Според сега действащия текст в закона за данъците върху доходите на физическите лица, трудови правоотношения са правоотношенията с работници и служители по Кодекса на труда, на държавните служители, военните, органите на съдебната власт. Сега към правоотношенията по Кодекса на труда се добавят и "правоотношения, които по своя характер представляват наемане на работна сила, без да е сключен трудов договор". Аналогична е промяната в КСО, където същото допълнение се добавя при изброяването на категориите осигурени лица за всички рискове.
"Предлага се разширяване на обхвата на определението "трудови правоотношения", като към тях се причислят и правоотношения, които по своя характер представляват наемане на работна сила, без да е сключен трудов договор", обясняват авторите на предлаганите промени.
Предложението е във връзка с "прикриването" на трудови правоотношения под формата на граждански договори, с които се укрива действителният размер на облагаемия и осигурителния доход, като внесените в бюджета данък и осигурителни вноски са в по-нисък размер. В практиката много често така се прикриват правоотношения, които имат всички характеристики на трудовите. По този начин се ползват нормативно признати разходи при формирането на облагаемия доход, а също се внасят задължителни осигурителни вноски в по-нисък размер, пише в мотивите за промените.
В тях е посочено още, че сега съдебната практика не допуска НАП да квалифицира един договор като трудов, дори да са налице всички характеристики за това, което води до отмяна на актове. От тази бележка излиза, че промените ще отворят пътя НАП да преценява едно правоотношение като трудово, дори страните по него - възложител и изпълнител, да са решили друго.


Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 238

Сенатът блокира помощта за Киев

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 238

Словакия закрива спецпрокуратурата

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 238

Париж узакони правото на кравите да мучат

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 256

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 285

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 293

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ