19 Април 2024петък11:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Приоритетите на ЕС

/ брой: 154

автор:Георги Пирински

visibility 1482

    Европейският съвет през юни прие "Стратегически дневен ред" с претенцията да определя приоритетите за предстоящите пет години. Съдържанието на тези приоритети обаче всъщност представлява подход на продължаване както досега - с известна "гъвкавост". Само че това е противоположното на онова, за което хората в Европа ни пратиха да постигнем в този Европейски парламент - а именно промяна, която води до осъществяване на обещанието за Социална Европа, вградено в Договорите за ЕС.
    Що се отнася до работните места и растежа, то "Стратегическият дневен ред" поставя като пръв приоритет необходимостта в пълна степен да бъде оползотворяван потенциалът на единния пазар, като се довърши изграждането на вътрешния пазар. Да, но Договорът за ЕС в чл.3 пряко обвързва създаването на вътрешен пазар с устойчивото развитие на Европа въз основа на високо конкурентоспособна социална пазарна икономика, целяща пълна заетост и социален прогрес. Именно тази жизненоважна връзка между икономическа ефективност и социална справедливост беше разкъсана през последното десетилетие.
    Има още едно договорно задължение в чл.3, което бе сериозно накърнено. Договорният текст постановява, че Съюзът следва да насърчава солидарността между държавите членки чрез политика на сближаване, което е не просто териториално, а първо и преди всичко икономическо и социално. Независимо от това обаче в последно време сближаването отпадна от списъка на основополагащите принципи не просто за подкрепа на догонващите страни, а всъщност като определящата предпоставка, за да е налице Съюз, който отговаря на жизнените потребности на гражданите за сигурност, справедливост и достоен живот.
(Изказване на Георги Пирински - редовен член на Комисията по заетост и социална политика на Европейския парламент, на пленарното заседание на ЕП на 2 юли 2014 г.).

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 62

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 70

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 65

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ