16 Юни 2024неделя18:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Принципната" Европа

/ брой: 177

автор:Алберт Аврамов

visibility 2142

Лесно им беше на политическите елити на големите и икономически силни страни от ЕС да прокламират позитивните нюанси, социалните ползи и дори всеобщото благоденствие за всички европейци от обединяването на Европа. До голяма степен те все пак бяха честни - предупреждаваха, че трудности, естествено, ще има, и че не навсякъде ефектът от всеобщото обединение ще настъпи в осезаемо бързи срокове.
От многото фактори, които се изпречиха на пътя към реалната интеграция в европейското пространство, може би на първо място беше преодоляването на условието за свободното придвижване на капитали, финансови ресурси, инвестиционни проекти и, разбира се, на човешки ресурси. Иначе казано - на потенциална работна ръка, от която в условията на "възвишените" пазарни механизми стара и богата Европа все повече имаше нужда. Това се случи!
"Ловът" на кадри означаваше на първо място, да се привлекат висококвалифицираните източноевропейски специалисти - тези, които така или иначе имаха натрупан голям научен и практически опит. И за чиято подготовка парите бяха дали същите източноевропйски страни. И това се случи.
Последва "ловът на територии", на територии финансови, производствени, инвестиционни (у нас предимно под формата на търговски и бизнес центрове, вериги от магазини, бутици, туристическа индустрия и т.н.). Това също стана!
Световната икономическа криза срина част от усилията за продължаването на интеграционните процеси в общността. "Гастарбайтерите", предимно от България и Румъния, започнаха закономерно да се прибират, "придвижвайки се свободно" от благодетелната Западна Европа. Защото вече не бяха нужни, превърнаха се във воденичен камък за европейските икономики. И на този фон във всеевропейска беда се превърна трайното присъствие в Европа на представители на българската и румънската ромска общност. Как, ако не като цинично, може да се определи становището на френския държавен секретар Пиер Льолуш, според когото присъединяването на България и Румъния към ЕС е довело до наплив на роми във Франция, което пък станало причина за силно нарастване на престъпността.
Обхванатата от криза Европа намери реалната изкупителна жертва - ромите, които вършели престъпления. Разбира се, законът си е закон и неспазването му води до наказание. Но да обвиняваш България заради нежеланието на някои етнически слоеве да се впишат в съвременния живот е повече от странно. Защото обещаваните фондове, помощи, програми, идеи и потенциални възможности останаха почти само празни думи от празни по съдържание "европейски принципи". Защото едно е да организираш шумни информационни кампании за милиони евро, а съвсем друго е да подпомогнеш с дела и пари страните с масираното ромско присъствие. Нещо повече - именно обединена Европа допуска и почти мълчаливо отминава ксенофобските настроения и прояви на явна дискриминация, жертва на които са, разбира се, ромите, тръгнали към хипотетичното европейско Елдорадо.
Всъщност проблемите с ромските общности няма как да се решат от две изоставащи икономики като румънската и българската. Нужни са десетилетия от бъдещето, в които обединената Европа ще трябва да осмисля политиката си към изоставащите си страни членки. Но вече без фарисейство и демагогия. А ромите ще си ги приемем обратно, защото са част от народа ни, която трябва все пак да се интегрира някъде. Но нека "европейците" поне да спрат да ни поучават.


 
 

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1273

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1188

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1117

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1075

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1380

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1284

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1425

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1291

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ