20 Октомври 2021сряда14:10 ч.

"Принципната" Европа

/ брой: 177

автор:Алберт Аврамов

visibility 1756

Лесно им беше на политическите елити на големите и икономически силни страни от ЕС да прокламират позитивните нюанси, социалните ползи и дори всеобщото благоденствие за всички европейци от обединяването на Европа. До голяма степен те все пак бяха честни - предупреждаваха, че трудности, естествено, ще има, и че не навсякъде ефектът от всеобщото обединение ще настъпи в осезаемо бързи срокове.
От многото фактори, които се изпречиха на пътя към реалната интеграция в европейското пространство, може би на първо място беше преодоляването на условието за свободното придвижване на капитали, финансови ресурси, инвестиционни проекти и, разбира се, на човешки ресурси. Иначе казано - на потенциална работна ръка, от която в условията на "възвишените" пазарни механизми стара и богата Европа все повече имаше нужда. Това се случи!
"Ловът" на кадри означаваше на първо място, да се привлекат висококвалифицираните източноевропейски специалисти - тези, които така или иначе имаха натрупан голям научен и практически опит. И за чиято подготовка парите бяха дали същите източноевропйски страни. И това се случи.
Последва "ловът на територии", на територии финансови, производствени, инвестиционни (у нас предимно под формата на търговски и бизнес центрове, вериги от магазини, бутици, туристическа индустрия и т.н.). Това също стана!
Световната икономическа криза срина част от усилията за продължаването на интеграционните процеси в общността. "Гастарбайтерите", предимно от България и Румъния, започнаха закономерно да се прибират, "придвижвайки се свободно" от благодетелната Западна Европа. Защото вече не бяха нужни, превърнаха се във воденичен камък за европейските икономики. И на този фон във всеевропейска беда се превърна трайното присъствие в Европа на представители на българската и румънската ромска общност. Как, ако не като цинично, може да се определи становището на френския държавен секретар Пиер Льолуш, според когото присъединяването на България и Румъния към ЕС е довело до наплив на роми във Франция, което пък станало причина за силно нарастване на престъпността.
Обхванатата от криза Европа намери реалната изкупителна жертва - ромите, които вършели престъпления. Разбира се, законът си е закон и неспазването му води до наказание. Но да обвиняваш България заради нежеланието на някои етнически слоеве да се впишат в съвременния живот е повече от странно. Защото обещаваните фондове, помощи, програми, идеи и потенциални възможности останаха почти само празни думи от празни по съдържание "европейски принципи". Защото едно е да организираш шумни информационни кампании за милиони евро, а съвсем друго е да подпомогнеш с дела и пари страните с масираното ромско присъствие. Нещо повече - именно обединена Европа допуска и почти мълчаливо отминава ксенофобските настроения и прояви на явна дискриминация, жертва на които са, разбира се, ромите, тръгнали към хипотетичното европейско Елдорадо.
Всъщност проблемите с ромските общности няма как да се решат от две изоставащи икономики като румънската и българската. Нужни са десетилетия от бъдещето, в които обединената Европа ще трябва да осмисля политиката си към изоставащите си страни членки. Но вече без фарисейство и демагогия. А ромите ще си ги приемем обратно, защото са част от народа ни, която трябва все пак да се интегрира някъде. Но нека "европейците" поне да спрат да ни поучават.


 
 

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 286

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 291

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ