22 Септември 2019неделя17:09 ч.

Примката се затяга

/ брой: 172

автор:Мая Йовановска

visibility 488

Мерките срещу африканската чума по свинете не само бяха ненавременни и хаотични. От това, дето разпорежда и решава властта, започва да прозира идеята, че единственият начин да се спаси промишленото свиневъдство е, като се ликвидират домашните прасета. 

Въпреки протестите и недоволството принудиха хората да изколят напълно здрави животни насред лято. Този натиск бе наречен от БАБХ "доброволно усвояване на месо". После им подхвърлиха обезщетения, които по данни на засегнатите се получават само ако подпишеш, че една година няма да гледаш свиня. Сега примката около домашните прасета се затяга още повече. За да се справи с чумата, агроминистерството намалява максималния допустим брой на прасета в дворовете от пет на три.

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви миналата седмица: "Не може всяко лично стопанство да е станало и стопанство с развъдна дейност. Това значително качва епизоотичния риск, така че трябва всички да спазват правилата." Тези нейни приказки обаче показват, че новите мерки са най-малкото спорни и от тях ще пострадат обикновените хора, дето гледат прасета, за да оцелеят в беднотията. Защото дали максималният брой прасета е пет или три, е все едно, след като контролът е калпав. И на тези, дето под предлог, че гледат прасета за лично ползване, правят бизнес, не им пука. Щом няма контрол, ще има нарушения. Кой е виновен, а?

Заради небрежността на ветеринарните власти африканската чума плъзна из страната. Две години не им стигнаха да се окопитят и да се договорят какво да свършат. И понеже се уплашиха, че заради чумата вече са ликвидирани близо 30% от промишленото свиневъдство, решиха да ударят хората с домашните прасета.

Та нашите власти като в приказката за трите прасенца, заради небрежност пратиха едни на заколение, а като им дойде вълкът пред кочината, решиха да врътнат ключа. Времето обаче ще покаже кой ще се спаси.

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 724

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 600

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 478

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 464

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ