02 Април 2020четвъртък03:22 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Примката се затяга

/ брой: 172

автор:Мая Йовановска

visibility 955

Мерките срещу африканската чума по свинете не само бяха ненавременни и хаотични. От това, дето разпорежда и решава властта, започва да прозира идеята, че единственият начин да се спаси промишленото свиневъдство е, като се ликвидират домашните прасета. 

Въпреки протестите и недоволството принудиха хората да изколят напълно здрави животни насред лято. Този натиск бе наречен от БАБХ "доброволно усвояване на месо". После им подхвърлиха обезщетения, които по данни на засегнатите се получават само ако подпишеш, че една година няма да гледаш свиня. Сега примката около домашните прасета се затяга още повече. За да се справи с чумата, агроминистерството намалява максималния допустим брой на прасета в дворовете от пет на три.

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви миналата седмица: "Не може всяко лично стопанство да е станало и стопанство с развъдна дейност. Това значително качва епизоотичния риск, така че трябва всички да спазват правилата." Тези нейни приказки обаче показват, че новите мерки са най-малкото спорни и от тях ще пострадат обикновените хора, дето гледат прасета, за да оцелеят в беднотията. Защото дали максималният брой прасета е пет или три, е все едно, след като контролът е калпав. И на тези, дето под предлог, че гледат прасета за лично ползване, правят бизнес, не им пука. Щом няма контрол, ще има нарушения. Кой е виновен, а?

Заради небрежността на ветеринарните власти африканската чума плъзна из страната. Две години не им стигнаха да се окопитят и да се договорят какво да свършат. И понеже се уплашиха, че заради чумата вече са ликвидирани близо 30% от промишленото свиневъдство, решиха да ударят хората с домашните прасета.

Та нашите власти като в приказката за трите прасенца, заради небрежност пратиха едни на заколение, а като им дойде вълкът пред кочината, решиха да врътнат ключа. Времето обаче ще покаже кой ще се спаси.

Задължават веригите да доставят повече наши стоки

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 63

С над 30% по-скъпа нощна тарифа иска ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 63

С близо 43% поевтинява газът, парното - с около 22%

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 63

Още няма решение по мораториума за вноските по кредитите

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 63

Нови 63 жертви на коронавируса в Турция

автор:Дума

visibility 248

В Испания няма да спират тока заради сметки

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 63

Руски професор: Що за език е това македонският?!

автор:Христо Георгиев

visibility 132

/ брой: 63

Кога не важи извънредното положение

автор:Константин Иванов

visibility 96

/ брой: 63

Сън в съня

автор:Георги Георгиев

visibility 108

/ брой: 63

Датата

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ