07 Юли 2020вторник15:06 ч.

Примката се затяга

/ брой: 172

автор:Мая Йовановска

visibility 1154

Мерките срещу африканската чума по свинете не само бяха ненавременни и хаотични. От това, дето разпорежда и решава властта, започва да прозира идеята, че единственият начин да се спаси промишленото свиневъдство е, като се ликвидират домашните прасета. 

Въпреки протестите и недоволството принудиха хората да изколят напълно здрави животни насред лято. Този натиск бе наречен от БАБХ "доброволно усвояване на месо". После им подхвърлиха обезщетения, които по данни на засегнатите се получават само ако подпишеш, че една година няма да гледаш свиня. Сега примката около домашните прасета се затяга още повече. За да се справи с чумата, агроминистерството намалява максималния допустим брой на прасета в дворовете от пет на три.

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви миналата седмица: "Не може всяко лично стопанство да е станало и стопанство с развъдна дейност. Това значително качва епизоотичния риск, така че трябва всички да спазват правилата." Тези нейни приказки обаче показват, че новите мерки са най-малкото спорни и от тях ще пострадат обикновените хора, дето гледат прасета, за да оцелеят в беднотията. Защото дали максималният брой прасета е пет или три, е все едно, след като контролът е калпав. И на тези, дето под предлог, че гледат прасета за лично ползване, правят бизнес, не им пука. Щом няма контрол, ще има нарушения. Кой е виновен, а?

Заради небрежността на ветеринарните власти африканската чума плъзна из страната. Две години не им стигнаха да се окопитят и да се договорят какво да свършат. И понеже се уплашиха, че заради чумата вече са ликвидирани близо 30% от промишленото свиневъдство, решиха да ударят хората с домашните прасета.

Та нашите власти като в приказката за трите прасенца, заради небрежност пратиха едни на заколение, а като им дойде вълкът пред кочината, решиха да врътнат ключа. Времето обаче ще покаже кой ще се спаси.

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 127

Болсонару е със симптоми на Ковид

автор:Дума

visibility 134

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 216

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 2070

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 725

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ