31 Май 2020неделя10:42 ч.

Приключи делото на оманския фонд срещу България

Той бе акционер в КТБ, искаше обезщетение срещу отказа на държавата да спаси банката, но няма да го получи

/ брой: 158

автор:Дума

visibility 1059

Делото, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу българската държава заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), приключи окончателно, съобщиха от Министерството на финансите. Чуждестранният фонд, който бе акционер в банката, претендираше обезщетение заради отказа на българските власти да се опитат да я спасят. Още през пролетта оманците се отказаха от иска си. Сега Арбитражният съд във Вашингтон е отхвърлил окончателно претенциите им и е наредил на България да се заплатят съдебни разноски.

Оманците претендираха за обезщетение от 80 млн. евро. Искът бе заведен в края на 2015 г. - повече от година след фалита на КТБ, която затвори врати през лятото на 2014 г. Оманският фонд притежаваше 30% от акциите на КТБ. В иска бе посочено, че България е нарушила договора за взаимно насърчаване на инвестициите между двете страни. Още през октомври 2014 г. консорциум от инвеститори, сред които бе и Оманският фонд, направи предложение за спасяване на банката. Месец по-късно Българската народна банка отне лиценза на КТБ и така не остави никакви шансове тя да бъде спасена.

По делото българската страна е представила две писмени защити, съобщава финансовото министерство, както и експертни становища и други доказателства. Според съобщението им от миналата година отказът на оманската страна означава, че не може да бъде заведено друго дело по същия казус пред който и да е арбитраж.

От самото начало на делото българската страна настоява, че претенциите на Оман са неоснователни. През октомври 2015 г. финансовият министър Владислав Горанов заяви, че страната ни има опит в подобни дела, наела е адвокати и не се притеснява. "Не сме притеснени от този иск, смятаме го за неоснователен - акционер на банка в несъстоятелност да има претенции към държавата заради това, че лошо е управлявано съответното дружество и се е стигнало до несъстоятелност", каза тогава Горанов.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1214

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 638

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1808

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 483

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ