20 Октомври 2019неделя21:52 ч.

Невероятно, но факт!

Приказен град от... сол

На 15 км от Краков се намира истинско чудо на природата, което е под закрилата на ЮНЕСКО

/ брой: 220

автор:Ира Георгиева

visibility 2969

Полша е богата на природни ресурси, сред които желязо, цинк, мед и каменна сол. Солната мина във Величка, прокопана през XIII век, представлява цял подземен град със санаториум, театър, катедрала и кафене! В солта още от стари времена миньорите, на които не липсвал художествен усет, издълбали хиляди релефи и скулптури. Тук всичко - от стълбищата до полилеите - е направено от сол.

Най-голямата и най-старата солна находка в Европа се намира в кралската солна мина Величка в Полша, на около 15 км от Краков. Това чудо на природата е под закрилата на ЮНЕСКО. Разработката на мината започва още в Х век. След изчерпването на солните залежи на повърхността през средата на ХIII век започва търсенето на подземни солни кристали. Първият тунел в мината е прокопан през 1280 г.
Оттогава насам шахтите, заедно с природните образувания (подземни езера и проходи), са разширени на обща дължина 300 километра на 9 етажа, достигащи 327 метра под земята. По-късно се появяват първите дървени машини, а от ХVII век се използват и коне за транспорт на рудата.
Търговията със сол носи на тогавашното кралство до 30% от приходите му. Легендата я свързва с кралица Кинга, която била унгарка. Току-що омъжена за полски крал, тя търкулнала сватбения си пръстен и той паднал в дълбок процеп в земята. Отдолу се открили пластове каменна сол. Навремето солта била безпрецедентно богатство. Станало обичайна практика кралете с гордост да развеждат високите си гости из мината.
Това била основната индустрия в страната, със значителен добив, а миньорите се радвали на големи привилегии. Тези привилегии постановил Казимир Велики в неговия известен декрет от 1369 г.
Днес в мината не се добива сол, но тя е уникална туристическа атракция. Туристите обикновено се допускат до 130 м под земята, а посещенията траят 2 часа.
Последното нещо, което човек очаква да види под земята, е катедрала - подземната капела на света княгиня Кинга. Издълбана в гигантски кристал от зелена сол, тя е дълга 54 метра. Катедралата е впечатляваща и е била любимо място на покойния папа Йоан-Павел II, чест посетител на мината. Много известни личности посещават мината от създаването й - Коперник, Гьоте, Хумболт, Менделеев...
От сол са изработени прозрачният олтар, разкошните полилеи, барелефите и, разбира се, скулптурата на папа Йоан-Павел II. Помещението е величествено - катедрала от сол на 300 м под земята! Понякога тук се правят сватби. Все пак солта е древен символ на вярност и приятелство.
Освен всичко това въздухът в мината има невероятен лечебен ефект. Началото на терапията чрез сол е поставено през 1826 г., когато д-р Феликс Бошковски създава първия здравен център за подобно лечение. Чрез солни бани са били лекувани над 30 болести. След смъртта на доктора през 1855 г. дейността на центъра спряла, докато не била възобновена един век по-късно.
Терапевтичният ефект от соления въздух кара стотици хора, засегнати от респираторни заболявания, да посещават санаториума, изграден в мина Величка. Въздухът в мината има благотворен ефект върху астматици, пациенти с белодробни заболявания и алергии, защото той е с постоянна температура и не съдържа никакви алергени. Високото ниво на влажност и на натриев хлорид в подземните галерии дава положителни резултати при 90% от болните.
Първоначално лечебният ефект бил смятан за следствие от чистия въздух в солените стаи. Но ако е само въпрос на чист въздух, защо тогава въздухът в пещерата е толкова здравословен, а този над повърхността - не? Има една сигурна причина за това. Домовете ни са заредени с електромагнитни източници, като например, телевизори, уредби, компютри, микровълнови фурни и най-вече електрическите кабели минават през всичките ни стени. А когато не сме у дома, държим мобилните си телефони до себе си, говорим, докато шофираме, или се разхождаме и това се случва всекидневно. Този електронен смог причинява излишни количества положително заредени йони и химически несвързани частици във въздуха, които разстройват баланса между положително и отрицателно заредените частици.
Само 30 секунди разговор по мобилния телефон са достатъчни да вдигнат за цели 8 часа нашата кръвно-мозъчна бариера - естествена преграда, която предпазва мозъка ни от токсини. В подземните солени стаи пациентите са предпазени от тези вредни въздействия.

Процедури за здраве и разкрасяване

 
* За разлика от обикновените вани, където влагата се отнема от кожата, ваната със солен разтвор дава възможност солта да се натрупа в горния слой на кожата, като по този начин я запазва хидратирана. Алкалният характер на ваната със солен разтвор оставя чувството за мекота и копринена гладкост. Тридесет минутна вана със солен разтвор има същия пречистващ ефект както тридневно гладуване!
* Почистваща маска може да се направи, като се смеси фината сол със зехтин (маслинено олио) или друго натурално масло. Сместа се втрива нежно върху кожата. Отлично средство за детоксикация. Маската има почистващ ефект и прави кожата чиста, стегната и хидратирана.
* За навяхвания, болки, изкълчвания се използват затоплени торбички със сол (15 до 30 минути солта се нагорещява до 50 градуса във фурната - не в микровълнова).
* За облекчаване на синузита се налагат челото и двете страни на носа с торбичка с морска сол. По този начин се стимулира кръвоснабдяването на кухините. Много полезна е и промивката с морска сол. За целта един грам се разтваря в 100 мл преварена вода или за предпочитане - физиологичен разтвор. Капе се в носа. 

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 32

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 52

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 36

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 35

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ