29 Март 2020неделя04:06 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Приходите на общините намалели с 1 млрд. лева

НСОРБ иска нови закони за местното самоуправление

/ брой: 51

автор:Деси Велева

visibility 69

От 2009 до 2011 г. се наблюдава свиване на общинските бюджети с 1 млрд. лв. Така през м.г. общините са разполагали само с 4 млрд. лв. собствени приходи и субсидия от държавния бюджет. Тази тревожна статистика обяви вчера кметът на Добрич Детелина Николова преди заседание на Националното сдружение на общините в Република България. Тя припомни, че общините са отговорни за 2/3 от публичните услуги.
България трябва да се справи освен с новите, и с някои стари предизвикателства и да навакса изоставането си в областта на инфраструктурата, борбата с безработицата, преструктурирането на промишлеността и борбата с корупцията, заяви от своя страна Мерседес Бресо, председател на Комитета на регионите.
Да се напишат нови закони за местното самоуправление, за местните финанси и за местните данъци и такси настояха вчера от НСОРБ по време на общото си събрание. То трябва да избере нови органи на управление за следващия си мандат. Делегатите не се обединиха около идеята си да се създаде нов кодекс за местното самоуправление, а сметнаха, че трябва да се промени цялото настоящо законодателство в тази сфера. Истината е, че гражданите не познават и не разбират сега действащите закони за местното самоуправление, подчерта при откриването на форума изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова.
455 делегати, от които половината кметове от 239 общини, ще решат днес кой да стане председател на Управителния и на Контролния съвет.
Преди общото събрание представителите на местната власт участваха във форум за старите и нови предизвикателства на българските общини. Те отново припомниха, че в момента просрочените задължения на общините са в размер на 200 млн. лв. Те са натрупани основно от 160 общини. 90% от сумата е дълг в сферата на местните дейности, уточни Емил Савов, зам. изпълнителен директор на НСОРБ. Според него половината от задълженията са натрупани за инвестиционни проекти и капиталови разходи. Останалите 50% са текущи задължения за ток, вода, честота и др. През 2011 г. със запорирани сметки са били между 30 и 50 общини.
 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ