21 Октомври 2021четвъртък17:46 ч.

снимка Емилия Костадинова

Президентът Радев: Съюзът на учените наложи високи стандарти и морал в науката

Творческият съюз на изследователите стана на 75 години

/ брой: 209

автор:Дума

visibility 1037

Съюзът на учените в България като организация на личности с безспорен авторитет наложи високите стандарти и морал в науката като норма, заяви президентът Румен Радев на тържественото заседание, с което СУБ отбеляза 75 години от създаването си. Повече от 7 десетилетия съюзът е уважаван партньор на БАН, на водещи европейски и световни научни институции и днес продължава активната си дейност в динамична икономическа и политическа обстановка, каза още Радев. "Въпреки недотам дадената необходима и желана от вас подкрепа на държавата, вие продължавате да привличате нови членове и да откликвате на обществения интерес, защото имате кауза - знанието да бъде в полза на цялото ни общество. Наша обща мисия е да се борим за равномерно разпределение на образователния и научния потенциал, за образователната и научната инфраструктура и изследователските програми в единното европейско пространство. В национален план трябва да продължаваме да утвърждаваме образованието и науката като стратегически национален приоритет", заяви държавният държавният глава. Трябва да продължаваме да утвърждаваме образованието и науката като стратегически национален приоритет и то не само като целево финансиране, а като модерна визия за икономически и културен възход на нацията, добави Радев. 

Президентът връчи на председателя на организацията проф. Диана Петкова почетния знак на президента. Той е за цялостния принос на СУБ за развитието на науката и образованието у нас и по повод юбилея. Фолклорен музикален поздрав към колегите си поднесе Милена Великова, доктор по социална педагогика в СУ. Дългогодишният член на СУБ Николай Поппетров, известен историк, произнесе слово на тема: "Съюзът на учените в България - науката и обществото". Бяха връчени отличията от конкурса на СУБ'2019 за научни постижения в докторски публикации. За активна дейност в съюза бяха специално отличени акад. Дамян Дамянов, акад. Ячко Иванов, проф. Николина Огненска и чл.-кор. Мария Попова. 

Учените бяха поканени от фондация "Еврика" на връчването на наградите от ХХІ ученически конкурс за Космоса, което ще е на 1 ноември от 13 ч. в Националния политехнически музей. Наградите ще връчи първият ни космонавт Георги Иванов. 

Пак на 1 ноември от 11 ч. в БАН пък ще се състои съвместно тържество на академиците, член.-кореспондентите и Общото събрание за Деня на народните будители. Ще бъдат връчени наградите на БАН за млади учени "Проф. Марин Дринов" и за най-млади учени "Иван Евстратиев Гешов". Академично слово на тема "Образование, наука и национални ценности. За възходите и паденията в новото българско битие" ще произнесе доц. Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей на БАН.

„Галъп“: Румен Радев има шанс да спечели на първия тур

автор:Дума

visibility 144

ЦИК успокои: Без зелен сертификат за гласуване

автор:Дума

visibility 177

„Демократична България“ иска КСНС заради COVID кризата

автор:Дума

visibility 147

ЕК призова държавите да махнат данъците върху енергията

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 202

Чуждите инвестиции се сринаха с 60%

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 202

Няма да получим аванс по Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 202

"Булгартрансгаз" иска евросубсидия да разшири хранилището си

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 202

Франция удължава зелените пропуски до август 2022-а

автор:Дума

visibility 210

България е четвърта по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 202

ЕК: София и Скопие спешно да разрешат спора си

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 202

Вишеград е срещу ценовата политика на Брюксел

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 202

Харакири

автор:Велиана Христова

visibility 406

/ брой: 202

Все сме трън на всички заради Македония

автор:Христо Георгиев

visibility 519

/ брой: 202

Да дразниш Дракона

visibility 389

/ брой: 202

Спекулативно време

автор:Лозан Такев

visibility 204

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ