05 Юли 2020неделя15:59 ч.

Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост, мотивира решението си Радев

Президентът не назначи Гешев за главен прокурор

В разрез със закона подкрепата на институциите е взела превес над мнението на гражданите, смята Румен Радев

/ брой: 215

автор:Дума

visibility 520

Президентът Румен Радев върна на ВСС предложението Иван Гешев да бъде назначен за главен прокурор. Държавният глава за пореден път отбеляза, че не е имало истинско състезание между кандидати, а формално изпълнение на процедурата по избор. Според него това е отнело от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор. Радев добави, че липсващата номинация от правосъдния министър е довела до липсата на алтернатива.

"На сайта на ВСС бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа", подчерта държавният глава.

На извънредния брифинг държавният глава обясни, че не е задължен да мотивира указа, с който назначава или връща на ВСС предложения от него кандидат за главен прокурор. Въпреки това той обоснова решението си публично, като подчерта, че се обръща към медиите и най-вече към членовете на ВСС, които избират главния прокурор.

"И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор - така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече - белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности", заяви държавният глава. Според него липсата на номинация от изпълнителната власт, в лицето на правосъдния министър Данаил Кирилов, е довела до пълната липса на алтернатива.

Обществото е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие, подчерта държавният глава. Той отбеляза, че израз на доверие може да се търси в становищата на посочените в Закона за съдебната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации, от гражданското общество. "Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа", възмутен е държавният глава. 

Гърция няма да приеме строгите условия на ЕС

автор:Дума

visibility 135

18 загинали при наводненията в Япония

автор:Дума

visibility 141

Избори за парламент в Хърватия

автор:Дума

visibility 121

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 658

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 783

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1366

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ