15 Ноември 2019петък22:00 ч.

Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост, мотивира решението си Радев

Президентът не назначи Гешев за главен прокурор

В разрез със закона подкрепата на институциите е взела превес над мнението на гражданите, смята Румен Радев

/ брой: 215

автор:Дума

visibility 294

Президентът Румен Радев върна на ВСС предложението Иван Гешев да бъде назначен за главен прокурор. Държавният глава за пореден път отбеляза, че не е имало истинско състезание между кандидати, а формално изпълнение на процедурата по избор. Според него това е отнело от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор. Радев добави, че липсващата номинация от правосъдния министър е довела до липсата на алтернатива.

"На сайта на ВСС бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа", подчерта държавният глава.

На извънредния брифинг държавният глава обясни, че не е задължен да мотивира указа, с който назначава или връща на ВСС предложения от него кандидат за главен прокурор. Въпреки това той обоснова решението си публично, като подчерта, че се обръща към медиите и най-вече към членовете на ВСС, които избират главния прокурор.

"И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор - така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече - белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности", заяви държавният глава. Според него липсата на номинация от изпълнителната власт, в лицето на правосъдния министър Данаил Кирилов, е довела до пълната липса на алтернатива.

Обществото е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие, подчерта държавният глава. Той отбеляза, че израз на доверие може да се търси в становищата на посочените в Закона за съдебната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации, от гражданското общество. "Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа", възмутен е държавният глава. 

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 420

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 257

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 465

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 232

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ