27 Февруари 2020четвъртък16:12 ч.

Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост, мотивира решението си Радев

Президентът не назначи Гешев за главен прокурор

В разрез със закона подкрепата на институциите е взела превес над мнението на гражданите, смята Румен Радев

/ брой: 215

автор:Дума

visibility 338

Президентът Румен Радев върна на ВСС предложението Иван Гешев да бъде назначен за главен прокурор. Държавният глава за пореден път отбеляза, че не е имало истинско състезание между кандидати, а формално изпълнение на процедурата по избор. Според него това е отнело от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор. Радев добави, че липсващата номинация от правосъдния министър е довела до липсата на алтернатива.

"На сайта на ВСС бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа", подчерта държавният глава.

На извънредния брифинг държавният глава обясни, че не е задължен да мотивира указа, с който назначава или връща на ВСС предложения от него кандидат за главен прокурор. Въпреки това той обоснова решението си публично, като подчерта, че се обръща към медиите и най-вече към членовете на ВСС, които избират главния прокурор.

"И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор - така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече - белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности", заяви държавният глава. Според него липсата на номинация от изпълнителната власт, в лицето на правосъдния министър Данаил Кирилов, е довела до пълната липса на алтернатива.

Обществото е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие, подчерта държавният глава. Той отбеляза, че израз на доверие може да се търси в становищата на посочените в Закона за съдебната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации, от гражданското общество. "Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа", възмутен е държавният глава. 

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 36

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 90

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 77

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 155

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 401

БСП: Статистиката заприлича на лотария

автор:Юлия Кулинска

visibility 266

/ брой: 40

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 40

САЩ ще броят $167 млрд. за ядрени оръжия

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 0

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 558

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 368

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ