04 Август 2020вторник12:11 ч.

Президентът настоя за повече български учени в проекти в НАТО

автор:Дума

visibility 352

Българската наука да бъде интегрирана в по-висока степен в проекти на НАТО. За това настоя президентът Румен Радев, който посети Центъра за върховни постижения на БАН. Там държавният глава се запозна с приложенията на българския суперкомпютър за изчисляване на големи данни по проекти, свързани с решаването на задачи от молекулярната биология и фармацията до метеорологията и изследването на климатичните промени.
Според президента българският сектор в информационните и комуникационни технологии трябва да бъде интегриран на европейско и световно ниво.
България се позиционира на световната иновационна карта. Мощта на една съвременна държава вече не е индустриализацията, а се изразява с информационния и комуникационния потенциал. Възможността да събираш огромна по обем информация, да можеш да я преработиш по важни критерии – да пресееш фалшивата от истинската информация, и алгоритмите, с които тази информация да се превърне в знание, което да можеш да употребиш преди другите – това е тайната на икономическия успех в нашето съвремие, посочи Радев.
Стана ясно, че президентът е предложил на срещата на върха на НАТО да има стимули и трансфер на технологии от богатите държави към техните съюзници.
Институтът информационни и комуникационни технологии на БАН има сериозни разработки в приложната дейност и иновациите. Работи по 100 проекта годишно.

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 87

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 147

Земевладелците: Нов налог за земята може да доведе до фалити

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 349

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 346

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ