20 Септември 2020неделя23:35 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Президентът дава алтернатива на илюзорния свят на Борисов

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко, заяви Румен Радев

/ брой: 150

автор:Дума

visibility 581

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с активна воля и единна гражданска позиция. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на форум, на който бе представена първата част от т.нар. Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава. Представянето бе в резиденция "Бояна", а основен говорител е проф. Александър Маринов, който ръководи разработването на проекта.

Радев разясни защо е пристъпил към разработването на този документ и какво цели той. От думите му стана ясно, че вижда този стратегически план като алтернатива на сегашното управление. "Пред нас е примерът на авторитарното управление през последното десетилетие, на подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията-държава. На законността от задкулисните договорки", заяви президентът. Според него тази порочна система е въвела страната в днешната дълбока криза и и е върнала историческия часовник на България към зората на прехода, когато се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори. Президентът е на мнение, че българите все по-често си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да се избегне повтарянето на тази управленска катастрофа, за да се гарантира демократичното развитие на обществото и излизането от демографската криза. Той припомни, че призивите за оставки и честни избори с машинно дистанционно гласуване са факт.

Държавният глава изтъкна, че премиерът Бойко Борисов така и не е посмял да излезе от създадения от самия него илюзорен свят и преди ден отново заяви, че България е била в челото на най-бързо развиващите се европейски страни по статистика.

Радев отбеляза, че резултатите от дейностите на Стратегическия съвет съвпадат с исторически за страната момент, когато "българите излязоха от апатията и хипнозата на пропагандата, когато открито и без страх изричат истината за превзетата държава, за лъжите и арогантността и грабежа на управлението, когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията".

Стратегическият документ ще бъде представен на три етапа, които включват анализ на състоянието в страната, идентифициране на причините на това състояние и формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 22

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 141

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 108

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 368

Как търпим това десет години?!

visibility 1128

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 540

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 813

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ