06 Август 2020четвъртък12:52 ч.

През февруари ще се получават новите интеграционни добавки

Законодателството е обърнато - подпомага за минали, а не за предстоящи нужди, негодува депутат от левицата

/ брой: 11

автор:Аида Паникян

visibility 2946

В средата на февруари ще получат трансформираните си интеграционни добавки хората с увреждания, увери министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия. Припомняме, че с новия Закон за хората с увреждания т.нар. четвъртинка към пенсията се трансформира в нов вид финансова помощ, която е обвързана с процента инвалидност и с линията на бедност, и е по-висока сума. Помощта, която се плащаше от НОИ, ще се плаща от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Тъй като АСП плаща за предходен месец, през януари мнозина ще останат с по-ниски пенсии, но през февруари ще получат полагащите им се пари, увери министър Петков. Той поясни, че 360 хил. са пенсионерите, които са получили по-малко от пенсиите, плащани до края на 2018 г. Януарските суми ще бъдат изплатени през февруари. Около 500 хил. души, които са получавали и по-рано помощи от АСП, не е необходимо да подават заявления, но около 48 хил. пенсионери, които не са получавали месечни интеграционни добавки от АСП, ще трябва да подадат заявления за новата месечна помощ в дирекцията за социално подпомагане по настоящ адрес до 31 март. Хората ще получат парите си накуп. Само до 15 януари са подадени 4000-4100 заявления, каза Петков. Той отбеляза, че е получил препоръка и от омбудсмана Мая Манолова въпросните помощи да бъдат възможно най-скоро изплатени. Петков обеща днес да се срещне с ръководството на АСП, но направи уговорката, че не може да поеме ангажимент, тъй като това не е в правомощията на министъра, а е част от законодателството.

Народният представител Георги Гьоков от БСП припомни, че същността на социалното подпомагане е да дава помощи за бъдещи нужди, а не за отминали. "Законодателството ни така е обърнало нещата, че ще подпомагаме хората за отминали нужди. Как да се съглася, че един човек, който няма какво да яде този месец, ще му платим идния месец за това, че е гладувал. Тази практика трябва да променим", категоричен бе депутатът от левицата.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 473

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 352

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ