22 Януари 2021петък08:16 ч.

През февруари ще се получават новите интеграционни добавки

Законодателството е обърнато - подпомага за минали, а не за предстоящи нужди, негодува депутат от левицата

/ брой: 11

автор:Аида Паникян

visibility 3072

В средата на февруари ще получат трансформираните си интеграционни добавки хората с увреждания, увери министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия. Припомняме, че с новия Закон за хората с увреждания т.нар. четвъртинка към пенсията се трансформира в нов вид финансова помощ, която е обвързана с процента инвалидност и с линията на бедност, и е по-висока сума. Помощта, която се плащаше от НОИ, ще се плаща от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Тъй като АСП плаща за предходен месец, през януари мнозина ще останат с по-ниски пенсии, но през февруари ще получат полагащите им се пари, увери министър Петков. Той поясни, че 360 хил. са пенсионерите, които са получили по-малко от пенсиите, плащани до края на 2018 г. Януарските суми ще бъдат изплатени през февруари. Около 500 хил. души, които са получавали и по-рано помощи от АСП, не е необходимо да подават заявления, но около 48 хил. пенсионери, които не са получавали месечни интеграционни добавки от АСП, ще трябва да подадат заявления за новата месечна помощ в дирекцията за социално подпомагане по настоящ адрес до 31 март. Хората ще получат парите си накуп. Само до 15 януари са подадени 4000-4100 заявления, каза Петков. Той отбеляза, че е получил препоръка и от омбудсмана Мая Манолова въпросните помощи да бъдат възможно най-скоро изплатени. Петков обеща днес да се срещне с ръководството на АСП, но направи уговорката, че не може да поеме ангажимент, тъй като това не е в правомощията на министъра, а е част от законодателството.

Народният представител Георги Гьоков от БСП припомни, че същността на социалното подпомагане е да дава помощи за бъдещи нужди, а не за отминали. "Законодателството ни така е обърнало нещата, че ще подпомагаме хората за отминали нужди. Как да се съглася, че един човек, който няма какво да яде този месец, ще му платим идния месец за това, че е гладувал. Тази практика трябва да променим", категоричен бе депутатът от левицата.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 144

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 154

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 152

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 109

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ