22 Септември 2019неделя10:51 ч.

Снимка Къдринка Къдринова

Премиерата на "Атентатът 1925" събра стотици граждани

Книгата на Велислава Дърева излиза на фона на реабилитацията на фашизма, коментираха учени и политици

/ брой: 69

автор:Георги Георгиев

visibility 764

Близо 300 граждани, сред които учени-историци, писатели, журналисти, общественици, политици от БСП и други леви партии, евродепутати сред тях и лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, уважиха премиерата на новата книга на журналистката от ДУМА Велислава Дърева "Атентатът 1925. Денят, в който се отвориха портите Адови", в столичната книжарница "Гринуич". Издаването на книгата е подпомогнато от Делегацията на българските социалисти в Европарламента. Обсъждането й мина под мотото "Фашизмът не е мнение, фашизмът е престъпление".

Книгата, написана под формата на синопсис, разкрива през погледа на Дърева пътя, извървян от българското общество до атентата в църквата "Света Неделя" от 16 април 1925 г. и последвалите с изключителна жестокост масови убийства на комунисти, леви интелектуалци, писатели, поети, журналисти. Авторката защитава тезата, че атентатът е провокиран от властта на премиера Александър Цанков. В края на книгата са публикувани вместо послеслов списъците на загиналите в църквата "Света Неделя" и на "безследно изчезналите", съставен през май 1925 г. от съпругата на Петко Каравелов Екатерина. 

Писателят и издател Христо Георгиев, историците доц. Димитър Генчев и проф. Искра Баева и лидерът на ПЕС Сергей Станишев бяха единодушни в изказванията си, че "Атентатът 1925" е навременна книга, която излиза във време на реабилитацията на фашизма, на надигане на неофашизма в цяла Европа. Професорите историци Николай Поппетров и Евгения Калинова пък призоваха книгата да бъде прочетена, защото досега е нямало такъв прочит на тези събития. Според проф. Поппетров тогавашната власт в лицето на Цанков не може все още да се нарече фашистка, а извършените убийства той определи като криминални и вулгарни. На това опонира евродепутатът Георги Пирински, който заяви, че убийствата са политически, организирани и извършени от властта по политически мотиви. 

Сергей Станишев благодари на авторката за гражданския и интелектуален кураж да се захване с този труд, "да бръкне в тази рана, която и до днес разделя българското общество". Станишев заяви, че днес в Европа мълчаливо отначало, а после все по-гръмогласно се възстановява и реабилитира фашизмът, и даде примери от Прибалтика и Украйна. България не е изключение, резюмира той, като визира "Луковмарш".

"Последните 30 години има един заговор срещу паметта. Заговор срещу историческата памет в България", коментира Велислава Дърева. По думите й подмяната е в това, че на обществото се натрапва мнението, че не съществува никаква антифашистка борба, която е идейна по своя характер, а ставало дума за нискочели бандити, които заслужават съдбата си, защото са тръгнали срещу законната власт. "Антифашистите бяха обявени за престъпници, а техните убийци бяха канонизирани като светци", обобщи авторката. Това е отвратително, това е проблемът и затова написах книгата, за да се помни и да се знае, заяви журналистката от ДУМА.

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ