27 Февруари 2020четвъртък15:45 ч.

Снимка Къдринка Къдринова

Премиерата на "Атентатът 1925" събра стотици граждани

Книгата на Велислава Дърева излиза на фона на реабилитацията на фашизма, коментираха учени и политици

/ брой: 69

автор:Георги Георгиев

visibility 930

Близо 300 граждани, сред които учени-историци, писатели, журналисти, общественици, политици от БСП и други леви партии, евродепутати сред тях и лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, уважиха премиерата на новата книга на журналистката от ДУМА Велислава Дърева "Атентатът 1925. Денят, в който се отвориха портите Адови", в столичната книжарница "Гринуич". Издаването на книгата е подпомогнато от Делегацията на българските социалисти в Европарламента. Обсъждането й мина под мотото "Фашизмът не е мнение, фашизмът е престъпление".

Книгата, написана под формата на синопсис, разкрива през погледа на Дърева пътя, извървян от българското общество до атентата в църквата "Света Неделя" от 16 април 1925 г. и последвалите с изключителна жестокост масови убийства на комунисти, леви интелектуалци, писатели, поети, журналисти. Авторката защитава тезата, че атентатът е провокиран от властта на премиера Александър Цанков. В края на книгата са публикувани вместо послеслов списъците на загиналите в църквата "Света Неделя" и на "безследно изчезналите", съставен през май 1925 г. от съпругата на Петко Каравелов Екатерина. 

Писателят и издател Христо Георгиев, историците доц. Димитър Генчев и проф. Искра Баева и лидерът на ПЕС Сергей Станишев бяха единодушни в изказванията си, че "Атентатът 1925" е навременна книга, която излиза във време на реабилитацията на фашизма, на надигане на неофашизма в цяла Европа. Професорите историци Николай Поппетров и Евгения Калинова пък призоваха книгата да бъде прочетена, защото досега е нямало такъв прочит на тези събития. Според проф. Поппетров тогавашната власт в лицето на Цанков не може все още да се нарече фашистка, а извършените убийства той определи като криминални и вулгарни. На това опонира евродепутатът Георги Пирински, който заяви, че убийствата са политически, организирани и извършени от властта по политически мотиви. 

Сергей Станишев благодари на авторката за гражданския и интелектуален кураж да се захване с този труд, "да бръкне в тази рана, която и до днес разделя българското общество". Станишев заяви, че днес в Европа мълчаливо отначало, а после все по-гръмогласно се възстановява и реабилитира фашизмът, и даде примери от Прибалтика и Украйна. България не е изключение, резюмира той, като визира "Луковмарш".

"Последните 30 години има един заговор срещу паметта. Заговор срещу историческата памет в България", коментира Велислава Дърева. По думите й подмяната е в това, че на обществото се натрапва мнението, че не съществува никаква антифашистка борба, която е идейна по своя характер, а ставало дума за нискочели бандити, които заслужават съдбата си, защото са тръгнали срещу законната власт. "Антифашистите бяха обявени за престъпници, а техните убийци бяха канонизирани като светци", обобщи авторката. Това е отвратително, това е проблемът и затова написах книгата, за да се помни и да се знае, заяви журналистката от ДУМА.

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 2

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 75

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 72

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 151

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 400

БСП: Статистиката заприлича на лотария

автор:Юлия Кулинска

visibility 265

/ брой: 40

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 40

САЩ ще броят $167 млрд. за ядрени оръжия

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 40

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 550

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 363

/ брой: 40

"Изтъркаха" и печатните медии

автор:Павлета Давидова

visibility 402

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ