26 Юли 2021понеделник20:03 ч.

Премиера на луксозното издание на "Славейковата Библия" в Музей-галерия "Анел"

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 162

Сдружение "Извор за бъдеще", УИ "Свети Климент Охридски", Центърът за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" и Музей-галерия "Анел" организират премиера на луксозното издание "150 години "Славейков" превод на Библията". Събитието ще се състои на 24 юни от 19 ч. в Музей-галерия "Анел" в София, хотел "Анел", бул. "Тодор Александров" 14, научи ДУМА от Анжела Димчева.
През 1871 г. в Цариград излиза първото цялостно издание на Библията на български език. Известна е като Цариградската или Славейковата библия. Издаването на Цариградската библия през 1871 г. е плод на дванадесетгодишен упорит труд. Това издание изиграва голяма роля за кодификацията на българския книжовен език на основата на източните говори. След него споровете за доминация на различните диалекти и школи постепенно стихват. Оценката на Иван Вазов е симптоматична за мащаба на събитието: "Цариградската библия реши езиковия спор в България и утвърди българския книжовен език." Стоян Михайловски определя превода на Библията като "единствената грамотна книга на български език".
В основата на пълното издание на Светото писание стоят американските мисионери Албърт Лонг и Илайъс Ригс. Като преводачи и редактори за това издание са привлечени книжовникът и издател Христодул Костович Сичан-Николов и Петко Славейков. Преди тях като преводач усърдно работи високообразованият Константин Фотинов (до смъртта си през 1858 г.). Той успява да преведе целия текст на Стария завет.
Именно така оформената преводаческа "комисия", съставена след смъртта на Фотинов от двамата български книжовници и двамата американски мисионери, извършва наистина забележителен културен подвиг. С ясно съзнание за значимостта на стореното, четиримата са се увековечили на една станала прочута фотография.
Културният подвиг на преводачите на Цариградската библия - Константин Фотинов, Илайъс Ригс, Христодул Костович Сичан-Николов, Албърт Лонг, Петко Р. Славейков, ще остане като светъл знак, разпръснал мъглата на историята и отворил хоризонта на българското духовно просветление, посочват организаторите на премиерата.

Кацаров иска анекс към Националния рамков договор

автор:Дума

visibility 0

7 жертви в катастрофи у нас за 24 часа

автор:Дума

visibility 94

РЗИ-Благоевград с план за новата ковид вълна

автор:Дума

visibility 105

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 141

Клиниките за COVID-19 отвориха отново в Гърция

автор:Дума

visibility 111

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 356

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ