27 Февруари 2021събота18:35 ч.

Валентин НИКОЛОВ

Прекратиха сделките за студен резерв

Фонд ще покрива лихвите по кредити за енергийна ефективност

/ брой: 15

автор:Дума

visibility 812

С промени в Закона за енергетиката парламентът окончателно прекрати възможността за сделки за студения резерв. Скандалите около студения резерв избухнаха миналото лято. Тогава се разбра, че ТЕЦ "Варна", собственост на Ахмед Доган, получава милиони от държавата без търг или конкурс, само за да поддържа готовност за производството на ток в кризисна ситуация. 

Вместо студения резерв се въвеждат услуги, предоставяни от Електроенергийния системен оператор, сред които и т.нар. топъл резерв. На свободния пазар на ток излизат и всички зелени централи с мощност над 500 киловата до 1 мегават, решиха депутатите. Промяната ще засегне около 136 производителя с обща инсталирана електрическа мощност 93,522 мегавата. Друга промяна отменя задължението на зелените мощности, които влизат в експлоатация от тази година, да внасят във Фонда за сигурност на електроенергийната система 5% от оборота. Това се прави с цел да се насърчат инвестициите в зелени мощности. 

С промените в закона се дава право  на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да поеме лихвите по заеми за енергийна ефективност. Така фондът разширява своя обхват на финансиране. Средствата ще могат да бъдат ползвани от всички граждани, стига да отгoварят на условията, които предстои да бъдат одобрени от Министерския съвет, обясни председателят на енергийната комисия Валентин Николов.

Със законови промени се задължават електроразпределителните дружества да изписват във фактурите, които изпращат на своите клиенти, и товаровия профил, който те ще получат. Това означава, че всеки потребител на електрическа енергия в България, след като вече има изградена пратформа в КЕВР, ще може да си избере по-информирано и по-лесно доставчник на електрическа енергия. По време на разглеждането на законопроекта Рамадан Аталай от ДПС оттегли повечето си предложения, който бяха отхвърлени и от енергийната комисия, сред които и предложението НЕК вече да не изпълнява ролята на обществен доставчик.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 282

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 67

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 127

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 138

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 407

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 359

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 505

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 393

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ