28 Май 2020четвъртък12:20 ч.

СНИМКА:БНТ

Представиха национална информационна система за борба с Covid-19

Всеки може да споделя своя здравен статус

автор:Дума

visibility 122

Приложение за мобилни телефони ще вкарва данните на всеки, който иска да сподели своя здравен статус в национална информационна система за борба с коронавируса. Платформата е разработена от програмисти заедно с "Информационно обслужване". Целта е да се събира цялата информация в централен регистър и да се препраща към необходимите органи, обясни Ивайло Филипов от "Информационно обслужване" по време на представянето на платформата.

Това е приложение, което всеки гражданин може да свали доброволно, така че да споделя своя здравен статус с Националния щаб, здравните власти и своя личен лекар, за да знаят те какво се случва с него и как се развиват симптомите, така че да могат да вземат отношение, ако се наложи. Даването на данни е изцяло на доброволен принцип, съобщи Пламен Цеков, който разработва мобилната апликация.

Системата е свързана с хората, които са под карантина. Информация въведена веднъж, може да се използва от всички държавни институции, лекари, доброволци и така няма да се губи време. В Сингапур и Тайван използват същата апликация. Така гражданите всеки ден могат да виждат здравния си статус, а държавата също ще е запозната с реалната ситуация, обясни Филипов.

Мобилното приложение ще може да бъде свалено доброволно от всеки гражданин. Така всеки ще може да сподели своя здравен статус и щабът да бъде запознат своевременно със ситуацията. Щабът ще може да прецени къде да бъде настанен човек, който се чувства зле между Ямбол и Сливен примерно. Така ще се знае къде да бъде пратена линейката. Даването на данни ще е напълно доброволно.

Първо се въвеждат лични данни - ЕГН и приложението само прави изчисления за години и пол. Въвеждат се данни за хронични заболявания.

Въвеждат се данните за температура, суха кашлица, гадене, посиняване на устните, всичко. Така Щабът ще получава веднага симптомите.

Приложението ще се разпространява и от трите мобилни оператора у нас. Данните ще се съхраняват в Министерството на здравеопазването. При нас няма да остават абсолютно никакви данни, добави Пламен Цеков.

 

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 74

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 107

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 66

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 664

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 256

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ