23 Септември 2021четвъртък00:41 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

на снимката - Румен Драганов

Предлагат и пенсионери да почиват на държавна издръжка

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 1333

Голяма част от българите не могат да си позволят лятна ваканция - основно работници с ниски доходи и пенсионери, показват данните на Европейската конфедерация на профсъюзите. На фона на тази негативна статистика, държавата трябва да помисли за тази група българи и да направи програми за почивки за възрастните хора, аналогични на тези за учениците. Това предлага директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред БТА. Той коментира, че недостигът на средства не е основният проблем. Има професии, които изискват постоянен ангажимент. Наблюдават се и хора, които не могат да пътуват по здравословни причини. Според Драганов има и самотни възрастни хора, които разполагат със средства, но им е трудно сами да организират почивката си.

Експертът дава за пример страни като Австрия, Германия и Франция, които са открили как да намалят процента на хората, които не могат да си позволят лятна почивка. Властите там организират пътувания за пенсионери, които с автобуси се превозват от родните им места до курортните дестинации. Драганов посочи, че именно такива групи туристи пристигат в България на почивка през април и май.

Подобни програми, аналогични на програмата "Отново заедно", която изпраща ученици на море тази година, може да подпомогнат дейността на туроператорите, които са пряко засегнати от кризата с пандемията.

Драганов коментира, че броят на туристите, избрали да почиват в България през август, се е увеличил с 25 на сто, спрямо същия месец на предходната година. Основно почиващите са българи, следвани от румънски туристи. Тази година посетителите от северната ни съседка са с 40% повече в сравнение с миналата година. По-високият процент се обяснява с факта, че те влизат свободно на българска територия. Румънците преоткриха България като тяхна родна дестинация, смята Драганов. Според него тази година и повече гърци избират Черноморието, главно заради по-разхлабените противоепидемични мерки и по-прохладното време. Не само Черноморието е препълнено, но и по-малките населени места във вътрешността на страната, каза експертът.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ