15 Януари 2021петък17:48 ч.

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

/ брой: 227

автор:Дума

visibility 860

Обсъждат се две схеми за подпомагане на бизнеса - или да се изплащат фиксирани разходи, или между 15 и 20% от оборота. "Оборотът на заведенията от предната година е почти 3 млрд. лв., така че, ако го разделим пропорционално на месеци, ще бъде много голямо число. Но според мен между 15-20% е реалистичен вариант". Това заяви социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия.

Търсехме баланс между строгостта на мерките и интересите на бизнеса, каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред БНТ. Според него мерките не са закъснели, защото се налагат, когато заболелите станат 600 на 100 000 души. До ден-два ще се реши с какъв процент от загубения оборот за тези 3 седмици, в които няма да се работи, да се компенсира бизнесът, каза Борисов. Засега не се предвижда удължаване на мораториума върху кредитите. Според Борисов най-песимистичният сценарий е загубите да са над 1 млрд. лв. Министърът смята, че трябва да се инвестират около 350 до 400 млн. лв. минимум, за да се подпомогне икономиката.

Междувременно Европейската комисия одобри промените в гаранционната програма в подкрепа на българския бизнес, пострадал от пандемията от коронавирус. С промените се разширява обхватът на правителствената мярка. Те ще влязат в сила след подписване на допълнителни споразумения на Българската банка за развитие (ББР) с всяка от търговските банки партньори по програмата. С одобрените промени се предоставя възможност на по-голям брой компании от най-засегнатите от пандемията сектори да се възползват от програмата. Отваря се възможност за кандидатстване на големи компании - фирми с персонал над 250 душии годишен оборот над 97,5 млн. лв. или със стойност на активите над 84 млн. лв., но единствено, ако са търговски дружества по смисъла на Търговския закон. ББР гарантира 80% от размера на кредитите, отпускани от търговските банки, като процентът се запазва и след одобрените промени.

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ