01 Декември 2022четвъртък09:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

Предизборна дъвка

/ брой: 187

автор:Евгени Гаврилов

visibility 62

Евгени ГАВРИЛОВ
През последните дни се случиха няколко неща, които водят към мисълта, че и сега проблемите на "Топлофикация София" ще се използват за предизборни цели. Точно в предизборните дни дружеството успя да преизчисли изравнителни сметки с 9% ДДС и вече е започнало да връща на потребителите надвзетите пари.
В същото време на 12 септември държавата опрости на столичното парно 680 млн. лв. дълг. Така половината от 1,3 млрд. лв. доскорошни задължения на "Топлофикация - София" към Българския енергиен холдинг и към "Булгаргаз" се стопиха с операции за прихващане. Аргументът тук бе, че такава сума била дължима от държавата към столичното парно заради разликите в цените на газа.
От Столичната община се оправдаха, че с действията на предишния председател на КЕВР се е натрупал 480 млн. лв. дълг. Да де, но веднага след това излязоха още два доклада, посветени на "Топлофикация София". Първият бе на Сметната палата и според него именно бездействието на Столичната община е сред основните причини за тежкото състояние на топлофикационното дружество. Това е изводът от одита на Сметната палата за периода от 1 януари 2018 г. до 31 декември 2020 г.
Средната възраст на съоръженията на софийското парно е 36 години. Това води до отделяне на съществени количества въглеродни емисии и гражданите плащат цената за пропуснатите екологични и ефективни решения. Като пример за бездействието на ръководството на "Топлофикация София" ЕАД и на Столичната община е посочено, че от 2018 до 2021 г. не е проведен публичен конкурс за избор на състав на членовете на Съвета на директорите и Надзорния съвет на дружеството. Това е грубо нарушение на законодателството и добрите практики, които гарантират възлагането на управлението на дружеството на най-компетентните кандидати.
Заедно с това Комисията за енергийно и водно регулиране обяви резултатите от извънредна проверка, на която бе подложена столичната топлофикация след жалба от "Булгаргаз". Според тях "Топлофикация София" е натрупала за една година текущи задължения от 909 млн. лв. към Българския енергиен холдинг и 272 млн. лв. към "Булгаргаз". Ключов момент за подобряване състоянието на "Топлофикация София" е била приетата Инвестиционна програма за 2015-2019 г. Тогава са били планирани инвестиции в размер на около 500 млн. лева за подобряване на енергийната ефективност при производството на ток и топлина, но от нея са изпълнени едва 33%. А, както стана ясно, с прихващането на 680 млн. лв. компенсации за топлофикацията заради скъпия газ държавата погаси част от нейните дълговете към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг. Така още преди края на проверката на КЕВР държавата вече бе решила част от проблемите на столичното парно. Все пак идват избори. Трябват предизборни дъвки.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Около 8 лв. за килограм никулденски шаран

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 233

ЕС налага по-строги правила за стоките, продавани онлайн

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 233

23 хил. българи с годишен доход над 120 000 лв.

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 233

Външният дълг гони 44 млрд. евро

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 233

Продължават силните земетресения в Гърция

автор:Дума

visibility 463

Европол: Разбит е кокаинов "суперкартел"

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 233

Заловен е един от нападателите в Брюксел

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 233

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 266

Скъпо "новаторство"

автор:Аида Паникян

visibility 466

/ брой: 233

Г-н Президент, вече нямате право да мълчите!

автор:Валерия Велева

visibility 563

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ