28 Ноември 2021неделя13:06 ч.

Правителството против "Европа на скорости"

Служебният кабинет прие позиция за заседанието на Европейския съвет, на което страната ще бъде представена от президента Румен Радев

/ брой: 48

автор:Мария Нинова

visibility 1497

Служебното правителство е за запазване на единството и целостта на Европа, които да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид "многоизмерна Европа" или "Европа на скорости". Това е записано в приетата от кабинета позиция за заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе днес и утре в Брюксел. Тя бе представена от вицепремиера Деница Златева след правителственото заседание вчера. Страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев.
Златева е категорична, че България няма полза от допълнително фрагментиране на Европа на ядро и периферия. "Не сме обсъждали плюсовете и минусите от петте сценария в Бялата книга. Това ще бъде доста дълъг процес. По отношение на Шенген за нас е важно да получим достъп до визовата информационна система, защото ще можем да сверяваме в реално време данни за преминаващите", каза Златева.
В приетата от служебния кабинет позиция се казва, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е от първостепенно значение и следва да бъде постоянен водещ приоритет на ЕС, изискващ солидарна подкрепа за държавите членки на предна линия. На заседанието на Европейския съвет в частта "Външни отношения" приоритетно ще бъде обсъдена ситуацията в Западните Балкани. Страната ни ще потвърди изразяваната и до момента позиция за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертае, че напредъкът на всяка страна следва да се основава на индивидуалните й постижения по изпълнението на необходимите критерии.
Вицепремиерът Златева съобщи, че България ше подкрепи Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет. Припомняме, че полското правителство създаде прецедент - изправи един срещу друг двама поляци за поста председател на Европейския съвет. Сблъсъкът става факт дни преди срещата в Брюксел. Зад бившия полски премиер са почти всички страни в ЕС. Изключението е родината му Полша. Полското правителство издигна за поста евродепутата Яцек Сариуш-Волски. Той е от опозиционната партия "Гражданска платформа", чийто бивш лидер е Туск. Изборът му беше аргументиран с тезата, че той ще гарантира "независим подход".
 

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1447

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1653

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 211

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1503

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1440

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5328

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 939

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ