01 Декември 2021сряда21:43 ч.

Правителството променя постановлението за мигрантите

Служебният кабинет ще предложи по-строги изисквания за интеграцията на бежанците, с които да се подпогнат кметовете

/ брой: 48

автор:Мария Нинова

visibility 1295

Скандалното постановление 208, прието от правителството на Бойко Борисов през август миналата година, ще бъде променено. Това стана ясно от думите на говорителката на служебния кабинет Ирина Белчева след заседанието на правителството вчера. Припомняме, че във въпросната наредба е заложено мигрантите, получили убежище или международна закрила, да бъдат заселвани в общини, като кметовете са длъжни да им осигурят жилище, да им плащат здравни и социални осигуровки, да ги информират за свободните работни места и да намерят места в детски градини или училища за децата им.
Белчева заяви, че в обществото има напрежение заради трайното присъствие на мигранти и затова правителството е решило да промени нормативната уредба. Говорителката на правителството каза, че без да се излиза от рамките на международните правни норми, служебният кабинет търси възможности за по-категорично отстояване на националния интерес и гарантиране на сигурността. Служебният кабинет отчита и решението на съда на ЕС от вторник, което потвърждава правото на страните членки да отказват хуманитарна виза на хора, търсещи международна закрила, включително и бежански статут.
С промените служебният кабинет ще търси по-голямо конкретизиране на условията за мигрантите, получили убежище или международна закрила. Очакват се по-строги изисквания на интеграцията на мигрантите, с които да се подпомогнат кметовете в страната.
По темата в МВР е било проведено заседание  на Националния съвет по интеграция и миграция, в рамките на което били изслушани доклади от различни ведомства, които имат отношение по темата. На секретариата на Националния съвет е възложено в петдневен срок да обобщи предложения за промени в съответните подзаконови нормативни актове, както и в Постановление 208 на Министерския съвет.
ДУМА припомня, че в средата на октомври миналата година от БСП поискаха Върховният административен съд да спре изпълнението на наредбата. Тогава социалистите обявиха, че не са съгласни държавата да плаща здравни осигуровки на безработните бежанци, а да не прави същото за безработните българи.

 

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 118

МС реши: 710 лeва минимална заплата

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 232

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 232

Синята зона в София драстично нарасна

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 232

СКОК И ШОК

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 152

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 149

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ