29 Март 2020неделя01:45 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Правила за нелекуване

/ брой: 16

автор:Аида Паникян

visibility 622

Втора година не спират опитите да бъдат задушени малките болници, като се измислят нови и нови, най-вече - неизпълними, критерии. В началото на м.г. болниците можеха да сключат договор с касата по клинична пътека, ако имат двама специалисти. Така на хиляди болни се наложи, ако имат пневмония например, да изминат по 70-80 км до "най-близката" болница. Защото онази, която е на 30-40 км, изведнъж се оказва, че не можела да лекува пневмония, защото имала само 1 пулмолог, а не двама.
Докато един документ определяше минимален брой от 10 легла за съществуването на болница, изведнъж някому хрумна изискването да се промени на 30 легла. И този критерий можеше да изтрие от лицето на българската здравна карта 80-100 малки болници. Подплашена от протести, държавата направи "реверанс" и отложи с 1 година тази мярка.
Сега се появяват нови "правила": операция на апендицит може да се прави само в болница, която има лаборатория по патология и 3-ма хирурзи. Защо? И тримата ли ще оперират? Или единият оперира, а двамата седят на резервната скамейка? Как до вчера в тази болница е можело и 1 хирург да оперира, а от днес не може? Защо до вчера апендиксът можеше да се оперира без патологична лаборатория, а от днес не може? На колко километра трябва да пътува пациентът с остър апендисит, кой му осигурява транспорт и кой му гарантира, че след 70-80 км, когато стигне в "най-близката" болница, ще е жив? Как изведнъж се оказва, че деца може да се раждат само в болници, в които има хормонална лаборатория за неонатален скриниг?
Официалният мотив за промените - "подобряване на качеството на здравеопазването", е благороден. Всички искаме качествено здравеопазване. А и кой друг, ако не държавата може да се заеме с решаването на този проблем? Въпросът е с какви средства го прави и дали подборът им ще доведе до желания резултат. Засега отговорът никак не е очевиден. Затова от само себе си се налага въпросът дали целта на всички промени от година и половина насам не е да бъдат закрити 100-ина малки болници, които са трън в очите на правителството? Същите, при чийто фалит здравната каса ще си спести едни 50-60 млн. лв., а 2 млн. души на практика ще останат без достъп до медицинска помощ. Защото държавата не е измислила какво звено може да осигури здравна помощ на 1/4 от населението на страната.
Виновен ли е гражданинът Х, че живее в малък град? Виновен ли е д-р У, че е избрал да работи в малка болница? Трябва ли заради бълхата да се изгори юрганът?

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ