02 Април 2020четвъртък02:04 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Прах в очите

/ брой: 134

автор:Мая Йовановска

visibility 811

От земеделския министър Десислава Танева разбрахме, че от агроведомството щели да преговарят тази седмица с търговските вериги за повече български плодове и зеленчуци в магазините. Още през 2016-а БСП внесе в парламента предложение за промени в Закона за храните, като част от тях предвиждаха веригите да бъдат ангажирани да продават минимум 51% български плодове и зеленчуци в сезона на производството им и минимум 30% - извън него. До гласуване не се стигна. Получи се невиждан дотогава прецедент - Комисията за защита на конкуренцията атакува още неприет закон. Отрицателно становище за промените в КЗК бе изпратило самото агроминистерство. По това време министър пак бе Танева. Сега лично тя щяла да ходи да моли веригите за повече български стоки по щандовете им!

Заради недоволството на производителите, които отново изреваха, че вносът ги съсипва, и обявиха, че 90% от това, което е на трапезата ни, е чуждо, новоназначеният зам.-министър Чавдар Маринов щял да провери числата. Защото не ги знае? След като дойде именно от този бранш? Но обеща мерки срещу нелегалния внос, пълна проследяемост на това, дето влиза в страната, и регистър на производителите и търговците.

Това е поредното доказателство за липсата на приемственост. Още през далечната 2013 г. бившият зам.-министър на земеделието Явор Гечев буквално за дни удари нелегалния внос на земеделска продукция, като засили мерките по границите. И ефект имаше. Както за родните производители, така и за потребителите.

А колкото до Танева, сега тя ще се усуква на веригите, които са оставени да бъдат решаващият фактор какво ядем (наричат го свободна конкуренция). На практика те определят и какво да бъде българското производство. Т.е. държавната ни политика е калпава. Другото е прах в очите.

Задължават веригите да доставят повече наши стоки

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 63

С над 30% по-скъпа нощна тарифа иска ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 63

С близо 43% поевтинява газът, парното - с около 22%

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 63

Още няма решение по мораториума за вноските по кредитите

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 63

Нови 63 жертви на коронавируса в Турция

автор:Дума

visibility 248

В Испания няма да спират тока заради сметки

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 63

Руски професор: Що за език е това македонският?!

автор:Христо Георгиев

visibility 132

/ брой: 63

Кога не важи извънредното положение

автор:Константин Иванов

visibility 96

/ брой: 63

Сън в съня

автор:Георги Георгиев

visibility 108

/ брой: 63

Датата

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ