07 Март 2021неделя14:50 ч.

Постоянен и настоящ адрес вече ще носят повече точки за градина и ясла в София

автор:Дума

visibility 386

Столична община внася промени при кандидатстването за детска градина и ясла, стана ясно днес от думите на зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов.

Засилва се тежестта на продължителното местоживеене на един адрес.  4, а не 3 точки вече ще се дават на дете, което живее над 3 години на постоянен адрес при кандидатстване в общинска детска градина или ясла. 3 вместо 2 точки пък вече ще се броят за непроменян повече от 3 години настоящ адрес.

Остават 2-те точки, които са отделен критерий за кандидатстване в градина, която се намира в административния район на адреса. Приоритет остава децата да бъдат приети в градини, които се намират най-близко до дома им, подчерта Чобанов.

В края на март се очаква да бъдат обявени всички свободни места за първото класиране. Родителите ще могат да кандидатстват в системата до 7 май. Първото класиране ще бъде обявено на 14 май.

Промените са продиктувани от това, че в системата на предучилищното образование вече имаме задължително обхващане на 4-годишните деца, каза Чобанов. Той уточни също, че се запазват социалните критерии при кандидатстването.

Промяната е допълнително облекчаване на тези категории, които до момента са имали само частично облекчение (50% или 75%, б. р.). Ако някой е бил освобождаван на 50% от таксата, сега с промените ще бъде освободен на 100%. Целта е всички социални хипотези, които имаме при приема, да бъдат освободени от такса за детската градина.

От думите на Тодор Чобанов стана ясно още, че родителите на неприети деца ще бъдат подпомогнати с обещаната парична помощ от държавата. Тя ще бъде в размер на 3000 лв. на година.

Общината работи и върху възможността приемът в първи клас също да става през онлайн система още от тази година.

 

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ