22 Септември 2019неделя15:23 ч.

Постът на Габриел - отстъпление от позициите на България

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 104

Като отстъпление от досегашните позиции на България в ЕК бе оценен новият пост, който Мария Габриел ще заеме в Брюксел като еврокомисар с ресор "Иновации и младеж". "Очевидно имаме деградиране на България в йерархията на ресорите. Беше време, в което имахме зам.-председател на Комисията с основен ресор "Бюджет и човешки ресурси". След това дойде времето, в което г-жа Габриел имаше дигитален ресор. И това време отмина", посочи евродепутатът от левицата Иво Христов. Според него ресорът на Габриел събира няколко различни портфолиа, които са монтирани изкуствено. 

"95% от парите за наука и иновации отиват в Западна Европа. Как очакваме в България да привлечем инвестиции по тази линия, при положение че е необходимо съфинансиране, а българската наука не получава нищо. Учените от БАН през последните 2 години на няколко пъти протестираха, но не бяха чути. Така че от този ресор нищо няма да стигне до България, но да пожелаем успех на Мария Габриел", обобщи Христов.

"Бяха създадени свръхочаквания за ресора, който България ще получи в ЕК. Това е така заради премиера Борисов, който отказа позицията на Върховен комисар по външна политика и сигурност, и останахме с впечатление, че нещо голямо се готви за България", коментира евродепутатът от БСП Петър Витанов.

Ден по-рано зам.-председателят на БСП Деница Златева съжали, че България е получила по-слаб ресор. Тя отбеляза, че страни като Румъния, Полша и Хърватия са натоварени с по-значими отговорности. Златева заяви, че българският ресор е важен, но е по-слаб от първоначалните възможности, които сме имали.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че е доволен от ресора "Иновации и младеж". Договорките за местата в ЕК вървели заедно с кандидатурата за шеф на МВФ и от думите му излезе, че България се е отказала "външният министър на Европа да е наш", за да може Кристалина Георгиева да се уреди с лелеяния пост.

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 716

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 595

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 475

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 458

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ