05 Юли 2020неделя16:48 ч.

Постът на Габриел - отстъпление от позициите на България

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 211

Като отстъпление от досегашните позиции на България в ЕК бе оценен новият пост, който Мария Габриел ще заеме в Брюксел като еврокомисар с ресор "Иновации и младеж". "Очевидно имаме деградиране на България в йерархията на ресорите. Беше време, в което имахме зам.-председател на Комисията с основен ресор "Бюджет и човешки ресурси". След това дойде времето, в което г-жа Габриел имаше дигитален ресор. И това време отмина", посочи евродепутатът от левицата Иво Христов. Според него ресорът на Габриел събира няколко различни портфолиа, които са монтирани изкуствено. 

"95% от парите за наука и иновации отиват в Западна Европа. Как очакваме в България да привлечем инвестиции по тази линия, при положение че е необходимо съфинансиране, а българската наука не получава нищо. Учените от БАН през последните 2 години на няколко пъти протестираха, но не бяха чути. Така че от този ресор нищо няма да стигне до България, но да пожелаем успех на Мария Габриел", обобщи Христов.

"Бяха създадени свръхочаквания за ресора, който България ще получи в ЕК. Това е така заради премиера Борисов, който отказа позицията на Върховен комисар по външна политика и сигурност, и останахме с впечатление, че нещо голямо се готви за България", коментира евродепутатът от БСП Петър Витанов.

Ден по-рано зам.-председателят на БСП Деница Златева съжали, че България е получила по-слаб ресор. Тя отбеляза, че страни като Румъния, Полша и Хърватия са натоварени с по-значими отговорности. Златева заяви, че българският ресор е важен, но е по-слаб от първоначалните възможности, които сме имали.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че е доволен от ресора "Иновации и младеж". Договорките за местата в ЕК вървели заедно с кандидатурата за шеф на МВФ и от думите му излезе, че България се е отказала "външният министър на Европа да е наш", за да може Кристалина Георгиева да се уреди с лелеяния пост.

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 1031

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 795

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1380

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ