22 Септември 2019неделя15:13 ч.

Снимка Стефан Тотев

Последната книга на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова с премиера

Стихосбирката "Заедно" ще бъде представена на Алея на книгата в София

/ брой: 174

автор:Дума

visibility 307

Част от културната програма на Алея на книгата, която ще се проведе до 15 септември в пешеходната част на бул. "Витоша", ще бъде премиерата на последната книга на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова, озаглавена "Заедно" (издание на "Персей"). Събитието е на 12-и от 19 ч. на сцената на културната програма (пресечката на бул. "Витоша" и "Патриарх Евтимий"). Известни  български поети, приятели на Евтим и Романьола, ще прочетат стихове от новата книга.

Евтим Евтимов и Романьола Мирославова ще си останат една от емблематичните двойки в българската литература, подобно на Пенчо Славейков и Мара Белчева. Свързани от поезията, те вървяха заедно и в живота, и в творчеството, създаваха стихове, вдъхновявани един от друг, бяха неразделни в продължение на две десетилетия, заедно поеха и отвъд преди 3 години. 

"Той сякаш не можеше да приеме мисълта да погребе жената, която обича и която е двайсет години по-млада от него, но е обречена от жестока болест" - пише в предговора си Пламен Тотев, който е съставител на тази тяхна последна книга. "Независимо от собственото си разклатено здраве в последната им година Руми подкрепяше неотлъчно Евтим - и духовно, и физически, разпалвайки волята му за живот и творчество. Двамата си бяха взаимна опора, всеки загрижен за другия."

Книгата включва най-хубавите им стихове, вдъхновени един от друг, както и последните им ръкописи. Наред с шедьоври на българската любовна лирика като "Жена на балкона", "Вечерно видение", "Винарна на любовта" и "Младо вино" са публикувани непознати стихотворения, които ценителите на поезията тепърва ще обикнат. 

На събитието ще бъдат връчени и наградите от Националния конкурс за любовна лирика "Горчиво вино", организиран от НЧ "Братя Миладинови 1914" - Петрич, откъдето започва творческия си път Евтим Евтимов. 

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 716

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 595

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 475

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 458

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ