15 Юни 2024събота11:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Срещи

ВЕСЕЛИН ВАСИЛЕВ:

Посланието на спектакъла трябва да стигне до всеки

Емоцията, енергията и уважението ни към публиката са еднакви на световните сцени и в малките селца, казва създателят на Куклен театър "Весел"

/ брой: 2

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 3775

ВЕСЕЛИН ВАСИЛЕВ е роден във Велико Търново на 8 март 1963 г. Висшето си образование е завършил във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". До 1989 г. е актьор в Държавния куклен театър в Шумен. От 1989 до 1995 г. работи в ДКТ - Търговище, в ДКТ "Патиланчо" и в ДКТ "Васил Друмев". На техните сцени е изиграл над 50 роли. От 1995 г. е актьор в ДМТ "Константин Кисимов" във Велико Търново. През 1998 г. създава в родния си град Куклен театър "Весел", в който вече 25 години е актьор и негов директор. Юбилеят на театъра бе отпразнуван през октомври, ноември и декември 2023 г. с множество спектакли и специални събития.


- Господин Василев, вече 25 години, иначе казано - четвърт век, вашият куклен театър радва малки и големи не само у нас, но и в чужбина. Как успявате толкова дълго да изпълнявате своята благородна мисия, въпреки немалкото трудности, които трябва да преодолявате? И кои бяха най-сериозните?
- Добра професионална подготовка, висок критерий при подбор на проекти и на събития, устойчиви партньорства (с Художествена галерия "Борис Денев", Фондация "Арт лято", НЧ "Искра", "ТАМ" в старата столица), дългогодишна работа с Община Велико Търново и Министерството на културата - всичко това е гаранция за успех. Трудностите си остават наша тайна...
- Мисля, че спокойно можем да наречем Театър "Весел" - Театър на колела. Пресмятали ли сте колко километра сте изминали досега по пътищата у нас и по света?
- В пределите на България изминаваме средно годишно около 30 000 км. Или 750 000 км за четвърт век. Без да се броят множеството полети до различни градове в Европа, Азия и Африка - разстоянията, прелетени във въздуха. И в духа на статистиката - всяка година изиграваме около 320-350 представления или над 8500 броя за 25 години.
- Едно от събитията по случай юбилея е изложбата, която подредихте пред Факултета по изобразително изкуство при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". От нея става ясно и че сте участвали в над 80 фестивала на три континента! И винаги се връщате с награди.
- Да, много са фестивалните ни участия у нас и зад граница. Само фактът, че наш спектакъл е селекциониран и включен в конкретен международен театрален форум, е вече награда за театъра ни. Понякога конкуренцията е огромна. Да изберат десетина спектакъла от 300-400, участващи в селекция, и наше представление да е сред избраните, е наистина повод за гордост.
А по въпроса с наградите - те не са най-ценното за актьора. Най-голямата награда е оценката на публиката. Неслучайно на нашия фестивал във Велико Търново връчваме един единствен приз - Награда на публиката. А иначе театърът ни е удостоен с Награда на фестивала в Мостар, Босна и Херцеговина (2023); Награда "Култура" във Велико Търново (2022); Награда за най-добър спектакъл в Астана, Казахстан (2017); Награда за най-добър спектакъл в Кучинг, Малайзия (2015); в Банкок, Тайланд (2014) и в Кишинев, Молдова (2014); Награда за актьорски дует в Москва, Русия (2013) и Награда за актьорски ансамбъл в Ямбол (2013); Награда за режисура в Сибиу, Румъния (2013); Награда на спонсора на фестивала в Омск, Русия (2013); Награда за разпространение на универсалните културни ценности в Галац, Румъния (2010) и Специалната награда на журито в Шанхай, Китай (2010); Награда за най-добър оригинален спектакъл в Букурещ, Румъния (2009) и в Прага, Чехия (2007).
- Зная, че особено се гордеете с проекта "Съботни спектакли за семейна публика", който вече 10 години успешно осъществявате. Чрез размяната на гостувания с колеги от цялата страна успявате да запознаете търновската публика и с творци от други театри, и да обогатявате театралния афиш в старата столица.
- Идеята беше подкрепена от Община Велико Търново. Този проект дава възможност на театралната публика да се запознае със стилистиката и творчеството на най-добрите театри у нас. Защото всеки театър има свой собствен почерк и това богатство от представления прави нашия афиш изключително разнообразен и стойностен. Често са ми задавали въпроса относно конкуренцията... Не ме ли притеснява фактът, че чрез този проект си я "причинявам" сам. И отговорът ми винаги е бил отрицателен, защото спектаклите на Театър "Весел" имат своя собствена визия и качества. А срещата с талантливи колеги винаги е празник за екипа на нашия театър и за нашата публика.
- Вярвам, че с Международния театрален фестивал "Лято, кукли и приятели" сте спечелили много чуждестранни приятели на Велико Търново и на българското изкуство. Защото по Ваша покана в града са играли трупи от близки и далечни страни.
- Кукленият театър, благодарение на своите необятни изразни средства, отдавна е част от световното театрално изкуство. Международният фестивал "Лято, кукли и приятели" е единственият професионален театрален форум, който се провежда в старата столица от няколко години. Уникалният му формат дава възможност на жителите и гостите на града да имат своите срещи не само със спектакли от България и чужбина. Любителите на кукленото театрално изкуство могат да се насладят на театрални изложби, на премиери на книги с драматургични текстове, представяни от техните автори, на концерти. А театралните формации от чужбина стават все повече поради популярността на фестивала и уникалността на локацията, където се провеждат събитията - в сърцето на стария град. Испания, Италия, Португалия, Турция, Естония, Норвегия, Русия, Румъния - това са само част от държавите, чиито театрали са играли на нашия фестивал.
- Създали сте специални спектакли, които учат децата на полезни навици, възпитават ги не само да разбират и обичат театралното изкуство, но им дават знания и поуки, приложими в живота и в отношенията помежду им.
- Да, това е част от мисията на кукления театър - не само да развлича, но и да възпитава. В репертоара на Театър "Весел" има заглавия, които са тематично свързани с определен проблем, с конкретна житейска ситуация, и спектакълът със силата на художественото въздействие стига до някое от възможните решения. За съжаление част от съвременните нагласи по отношение на сценичните изкуства е схващането, че актьорът на сцената единствено и само забавлява. В този контекст е интересна реакцията на публиката преди всяко представяне на последния ни спектакъл "Русалка" по "Легенда за Лорелай". Тогава споделям, че това е една тъжна история, която може да ги разплаче. Обикновено децата са изненадани...
- Обикаляте неуморно малки населени места, може би сте играли и пред деца, които никога не са виждали театър и актьори на живо. Имате ли случка, история, разговор, който се е запечатал в съзнанието Ви или дълбоко Ви е впечатлил, трогнал?
- Играли сме на площад в Палма де Майорка пред 2000 зрители, играли сме и пред 5 деца в селце от областта. Емоцията, енергията и уважението към публиката са еднакви - посланието на спектакъла трябва да достигне до всеки зрител. Това е професионално и отговорно. А срещите и разговорите са стотици... Сещам се за първите ни спектакли в Испания, където играем на испански. Обикновено публиката възторжено ни аплодира, след спектакъла зрители се качват на сцената и активно започват да ни говорят. Огромна е тяхната изненада, когато споделям на английски език, че не говорим испански, но специално сме научили текста на техния език.
- Без подкрепата на верни приятели и хора, които оценяват Вашите усилия и постижения, едва ли бихте се справили толкова години. Защото изкуството е наслада и удоволствие, но изисква и немалко средства...
- Често ми се налага да обяснявам, че за 25 години от съществуването на Театър "Весел" това е единственото ми професионално занимание. Резултатът е налице: спектакли на театъра са участвали в над 80 театрални форума на три континента - в България, Чехия, Испания, Австрия, Малайзия, Словения, Румъния, Китай, Русия, Сърбия, Полша, Молдова, Тайланд, Мароко, Армения, Казахстан, Италия, Република Сръбска, Турция, Босна и Херцеговина. Проекти на театъра са реализирани с подкрепата на Община Велико Търново, Министерството на културата, Националния фонд "Култура", РРЦК "Фабриката", Швейцарската културна програма в България. Някои от спектаклите на Театър "Весел" се играят на руски, испански, английски, румънски и турски език. Повече от 10 години продължава проектът "Съботни спектакли за семейна публика" с активната подкрепа на Община Велико Търново на сцената на читалище "Искра". От 2019 г. Театър "Весел" е домакин и организатор на Международния театрален фестивал "Лято, кукли и приятели" във Велико Търново, както и селекционер на Международния куклен фестивал "Рачо и Дешка" в Габрово.
- Какви са акцентите за Театър "Весел" през новия театрален сезон?
- Не обичам да говоря за бъдещи планове. Надявам се, че ще продължи проектът "Съботни спектакли за семейна публика". Скоро ще започне  селекцията за поредното издание на Международния театрален фестивал "Лято, кукли и приятели". Предстои подготовка за участия в няколко международни фестивала у нас и в чужбина. И, разбира се - вълнуващи срещи с любимата ни публика в България.

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 111

71% недоволни от управлението на Шолц

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 111

Сенатът в Аржентина одобри плана на Милей

автор:Дума

visibility 606

/ брой: 111

Макрон призова леви и десни да се обединят

автор:Дума

visibility 588

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 589

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 641

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 603

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ