02 Март 2021вторник10:02 ч.

Помогнете да ви приемем

/ брой: 252

автор:Красимир Кръстьовски

visibility 1112

Като всеки нормален човек съчувствам на принудените да напуснат страната си сирийски граждани. За голяма част от тях волю или неволю България е и може би ще бъде втора родина. Щом ситуацията обаче е такава, нека гостите си заслужат правото да се чувстват "Добре дошли", вместо "Немили, клети, недраги..." И да се съобразят с факта, че в момента страната ни няма възможност да осигури нормален стандарт на живот и на собствените си поданици.
Поради грешки на развитието българинът бе принуден половин век да решава най-належащите си битови проблеми по почина "Направи си сам". Неудобно и примитивно е, но има ефект. На въпросните имигранти някой трябва да каже, че и днес българинът вика вкъщи майстори в краен случай. С основните битови проблеми се оправя сам. Според статистиката преобладаващата част от нашенците сами правят ремонтите в жилищата си и се справят с доста специфични работи - лепят плочки в банята, ремонтират електро- и ВиК-инсталации, мебели, боядисват...
Излъчени кадри от центровете за настаняване на бежанци показват, че лошите условия, в които живеят нелегално преминалите границата ни с Турция, основно се дължат на възникнали елементарни повреди - спукана тръба, счупено тоалетно казанче, изгорели бушони, табла и пр. От същите репортажи на телевизиите става ясно, че повечето имигранти не крият финансовото си благосъстояние. Къде е тогава проблемът? Какво толкова ще им коства да платят за нужните ремонти, или да ги извършат сами?
Сигурно нищо, но явно там, откъдето идват, подобна дейност е от т.нар. презрени. Защото не виждам друга причина въпросните страдалци поне да изчистят и измият санитарните възли. Да, но имигрантите явно са от тези, които са свикнали на друг режим. Онзи, при който българи или други балканци или източноевропейци с диплом за висше образование вършеха най-черната работа за някой-друг петродолар...
Този филм вече не върви. Недоволството към имигрантите расте. Ултиматуми към евентуално настаняване на чужденци има дори от градове от централните региони на страната. И причината не е толкова в появата на компактни групи с различно от християнското вероизповедание, колкото в заявяването на претенции. Хубаво ще е, ако имигрантите научат, че условия за нормален живот държавата ни не може да осигури за собствените си пенсионери, а ромите от нашите земи кръстосват света или са оставени на произвола на съдбата. Впрочем последно споменатите далеч не живеят при условия, временно предоставени на имигрантите. Същите едва ли биха изхвърлили на бунището събраните помощи - дрехи, одеала, и пр.
Драги имигранти, ако искате да се впишете в живота на страната, дала ви временен подслон, помагайте си сами. Ще се почувствате по-добре, а и ще помогнете на нас, българите, да ви приемем наистина като хора, изпаднали в беда.

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ