21 Юни 2019петък02:59 ч.

Половин милион българи са с диабет

Заболяването се "подмладява", профилактиката у нас е крайно недостатъчна, смятат водещи специалисти

/ брой: 103

автор:Аида Паникян

visibility 537

Около 500 хил. души у нас са със захарен диабет, в това число 100 хил. с инсулинозависим, а с предиабет са още 220 хил. души. Това бе обявено на XIII Национален конгрес на Българската диабетна асоциация (БДА), който събра над 200 ендокринолози, общопрактикуващи лекари, интернисти и кардиолози от цялата страна, както и гост лектори от Италия и Сърбия. От средата на 90-те години до момента диабетноболните се удвоиха, коментира за ДУМА проф. д-р Ивон Даскалова, председател на БДА и началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА. Тя поясни, че наднорменото тегло, нездравословното хранене и обездвижването са предпоставка много деца и подрастващи да развият диабет тип 2. Няколко иновативни терапии, чиято цел е подобряване на контрола на диабета и намаляване на усложненията, както и на риска от сърдечносъдови заболявания, навлизат в Европа и успоредно с това и в България, което дава по-голям шанс на българите с диабет да имат по-качествен живот, коментира специалистът. НЗОК ще поема на 100% стойността на новите медикаменти, които ще се отпускат въз основа на строги медицински критерии. "Тази година у нас лекарите ще разполагат с четири нови терапии, което ще даде възможност на България да следва европейските и световните ръководства за лечение на диабет", съобщи проф. Даскалова. Тя е категорична, че у нас се прави прекалено малко за профилактика на това социално значимо заболяване.

ДУМА припомня, че над половината от хората на хемодиализа са получили бъбречно заболяване в резултат на зле контролиран диабет. Това е причината и за по-голямата част от ампутациите на крайници. Сърдечносъдовите заболявания (инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност) са причина за 44% от смъртните случаи на хората с диабет тип1 и 52% при хората с диабет тип 2, в основата на който са затлъстяването, високото кръвно налягане, обездвижването.

БСП спаси пощите в малките селища

автор:Юлия Кулинска

visibility 98

/ брой: 117

Една трета от жилищата са необитаеми

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 117

Властта взе нов дълг за над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 117

Русия готова за диалог, колкото САЩ

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 117

Иран се хвали със свален US-дрон

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 117

141 доживотни присъди заради опит за преврат

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 117

Умуват кой ще управлява ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 117

За един пробит лев

автор:Ина Михайлова

visibility 115

/ брой: 117

Един излишен конгрес

автор:Николай Шопов

visibility 188

/ брой: 117

Кандидати...за Гинес

автор:Лозан Такев

visibility 75

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ