07 Март 2021неделя14:53 ч.

Политически бухалки

/ брой: 208

автор:Евгени Гаврилов

visibility 54

Един от греховете на ГЕРБ през десетгодишното им управление е, че "експертите" на партията направиха всичко възможно да политизират икономиката, вместо да икономизират политиката. Пример в това отношение са т.нар. регулаторни органи - КЗК, КЕВР, КФН и т.н. Вместо да създават благоприятни условия за бизнеса, те бяха използвани като политически бухалки за разчистване на сметки.

Най-фрапантният случай напоследък е сделката за ЧЕЗ, където намесата Му се оказа повече от арогантна. Миналата есен КЗК отхвърли сделката с "Еврохолд" за електроразпределителното дружество, като постави рекорд по бързо произнасяне. В началото на октомври 2019-а регулаторът обяви, че започва "задълбочено проучване", което по принцип продължава с месеци. Но в този случай "задълбочаването" отне на КЗК няколко работни дни. Работата на комисията се отличи не само със скорост, но и със спорни аргументи. КЗК обясни, че не допуска сделката, защото, ако "Еврохолд" придобие активите на ЧЕЗ, можело да злоупотребява с пазарната си сила и да навреди на конкурентите. Комисията посочи, че един от бизнесите на "Еврохолд" е да издава застрахователни гаранции на търговци на електроенергийната борса, а "ЧЕЗ Трейд", а и "ЧЕЗ Електро", са именно търговци на ток. 

Тези аргументи увиснаха във въздуха след появилите се записи, на които се чува глас, напомнящ този на премиера Борисов. В тях се говореше именно за "Еврохолд". А гласът се заканва "да размаже физиономията" на собственика на компанията (Асен Христов). "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно!", нарежда Той.

За проверка на КФН срещу "Еврохолд България" и три застрахователни дружества от групата на холдинга се разбра през юни 2019 г. Само 4 дни по-рано стана ясно, че компанията е постигнала споразумение за покупка на "ЧЕЗ България". Точно в края на годината КЗК не позволи продажбата. Но ето, че сега настъпва пълен обрат. Явно от КЗК осъзнават, че идва времето, когато ще трябва да дават обяснения и техните бухалки ще заиграят по собствените им глави.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ