27 Февруари 2021събота18:38 ч.

"Три пъти вътрешности" е втората самостоятелна експозиция на авторката

Показват човека като интериор

Самостоятелна изложба на младата габровска художничка Невена Екимова предлага онлайн разходки сред експонатите

/ брой: 15

автор:Дума

visibility 366

Визуално-тактилна разходка из човека като интериор предлага изложбата на младата габровска художничка Невена Екимова. Експозицията със заглавие "Три пъти вътрешности" ще се открие днес, 22 януари, от 18 ч., в "Дом на хумора и сатирата". За всички, които няма да присъстват, авторката ще направи два тура, излъчвани на живо във фейсбук страницата на музея: от 17,30 разходката ще се проведе на български, а от 17,45 - на английски език.

Трите инсталации, условно разделящи пространството, отговарят на ключови вътрешни състояния - страст, рутина, самота. Те, макар и банално общочовешки, имат силата да разклатят основите на душата и да преструктурират същността ни.

Интериорът "Тя обича сбогуванията" е сцена на свръхестествено събитие, чието случване руши установени модели и предизвиква форми на живот. Посветен е на състоянието на върхово удоволствие и болка, причинено от сблъсъка с друго тяло. Нещо е безвъзвратно загубено, а нещо несъществуващо тепърва се заражда.

"Дървена сватба" представя живота на младо семейство като фрагментиран документален разказ, ползващ за основа интериора на тесния им панелен апартамент. Повтарящото се всекидневие, балансът на силите и безброй малки и големи грижи изплуват върху твърди и меки повърхности.

"Кулоар/архив" е тъмен коридор, разделящ двете дневни инсталации. Въвежда посетителя в тишината на самия себе си. Насърчава взирането навътре и запълването на празното, било то с въпроси или с отговори.

Невена Екимова (родена през 1984 г.) е от Габрово, дете на математици, на прехода и на първата рейв вълна в България. Изучава езици и изкуство в Швеция, Норвегия и Исландия. През 2019 г. е номинирана за наградите за съвременно изкуство БАЗА и МОСТ. Миналата година участва в изложбите "Всичко (ни) е наред", финансирана от Българския фонд за жените, и "Къде е скулптурата?" в галерия "Кредо Бонум". 

Невена живее в родния си град, където заедно с "Дом на хумора и сатирата" създава зрелищни интерактивни инсталации, последната от които е новата Огледална зала. Изкуството според Невена е опит да целунеш несъзнаваното. 

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 282

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 68

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 127

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 138

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 407

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 359

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 505

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 393

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ