28 Ноември 2022понеделник03:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°. Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°.

Стихове

Поезия, нагребана от жаравата

/ брой: 219

автор:Продрум Димов

visibility 1652

Това почувствах, след като затворих и последната страница от новата поетична книга на Веселка Колева "Когато добротата е порок", която ИК "Българска книжница" предложи на читателите.
Тази амбициозна авторка навлезе в родното литературно пространство през последните две десетилетия с появата на непретенциозните й, но дълбоко емоционални стихосбирки "Скандална обич", "Нежно оръжие" и "Прошката на музите". Тези й първи по-сериозни творчески изяви подсказват наличието на безспорното й дарование и същевременно са обнадеждаваща заявка за по-трайно присъствие в съвременното ни литературно битие.

В тази насока намирам за твърде показателно и новото й поетично заглавие "Когато добротата е порок". Стиховете й са отражение на сложните и противоречиви социално-психологически процеси, които резонират болезнено в изключително чувствителната й душевност. Тя не може да приеме безпрецедентното крушение на традиционните ни високи нравствени ценности, бруталната комерсиализация и деградация на нашия съвременник, подложен на недопустимо ограбване от хищния морал на порочното ни съвремие и с болка заключава в стихотворението "Когато добротата е порок", дало името и на новото й издание:

Когато добротата е порок
и ближният не е до твойто рамо,
и ти си изоставен и от Бог -
наказан си да губиш и да нямаш.

На фона на напрегнатата и нажежена социално-психологическа атмосфера Весела Колева съвсем съзнателно и целенасочено ни повежда из загадъчните лабиринти на своя неукротим интимен свят, чиито неспокойни и драматични преживявания изграждат и основната тъкан на цялата й творба.
В поезията на Весела Колева нерядко се прокрадва минорното настроение, но това едва ли може да сломи устрема й към доброто и щастието. Във всичко търси да открие любовта и човека. С подобен емоционално-тематичен натюрел се открояват и стихотворенията й "Към щастието", "Вечните", "Яворов и Лора", "За любовта" и др. Значителна част от стиховете й обаче ни грабват с носталгичния си емоционален колорит - "Севернячка", "Дар сокак", "Първият", "Дунавското"...
Талантливото перо на Весела Колева никога не остава чуждо и на острите социално-граждански проблеми, от които се задъхва днешният объркан ден. Тъжната ни действителност, страхът за физическото ни и духовно оцеляване засилват динамиката и покачват градусите на сгорещения до червено пламнал вътрешен свят на лиричката и в редица други нейни творби - "Мисия", "Хващане на огън", "Полет над Ада" и мн. др.
Поезията на Веселка Колева е изтъкана от много обич, динамичен устрем към доброта, светлина и социална хармония, които придават изключително много виталност на стиха й. Но едва ли би се справила така успешно с тази нелека творческа задача, ако вдъхновеното й перо не се опираше на удивителното й умение да борави подчертано сръчно с метафората, модерната съвременна рима, повторения, глаголни градации и други силно въздействащи художествено-естетически похвати.

София-област изпреварва столицата по заплати

автор:Дума

visibility 277

Производители на лавандула пред фалит

автор:Дума

visibility 277

50 лева за жива коледна елха

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 230

Таванът на цената на газа се обезмислял

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 230

Гърция намалява магистралните такси

автор:Дума

visibility 195

Птичи грип в Кипър

автор:Дума

visibility 382

Защо ЦИК се бави с отчета за "грешки" с машините?

автор:Корнелия Нинова

visibility 331

/ брой: 230

Най-възрастният партизанин у нас навърши 100 години

автор:Евгений Белий

visibility 446

/ брой: 230

Борислав Гуцанов: Нов ляв проект няма да огъне БСП

автор:Нора Стоичкова

visibility 1612

/ брой: 229

Стига упражнения на гърба на левицата

автор:Александър Симов

visibility 1554

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ