22 Февруари 2024четвъртък15:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стихове

Поезия, нагребана от жаравата

/ брой: 219

автор:Продрум Димов

visibility 1678

Това почувствах, след като затворих и последната страница от новата поетична книга на Веселка Колева "Когато добротата е порок", която ИК "Българска книжница" предложи на читателите.
Тази амбициозна авторка навлезе в родното литературно пространство през последните две десетилетия с появата на непретенциозните й, но дълбоко емоционални стихосбирки "Скандална обич", "Нежно оръжие" и "Прошката на музите". Тези й първи по-сериозни творчески изяви подсказват наличието на безспорното й дарование и същевременно са обнадеждаваща заявка за по-трайно присъствие в съвременното ни литературно битие.

В тази насока намирам за твърде показателно и новото й поетично заглавие "Когато добротата е порок". Стиховете й са отражение на сложните и противоречиви социално-психологически процеси, които резонират болезнено в изключително чувствителната й душевност. Тя не може да приеме безпрецедентното крушение на традиционните ни високи нравствени ценности, бруталната комерсиализация и деградация на нашия съвременник, подложен на недопустимо ограбване от хищния морал на порочното ни съвремие и с болка заключава в стихотворението "Когато добротата е порок", дало името и на новото й издание:

Когато добротата е порок
и ближният не е до твойто рамо,
и ти си изоставен и от Бог -
наказан си да губиш и да нямаш.

На фона на напрегнатата и нажежена социално-психологическа атмосфера Весела Колева съвсем съзнателно и целенасочено ни повежда из загадъчните лабиринти на своя неукротим интимен свят, чиито неспокойни и драматични преживявания изграждат и основната тъкан на цялата й творба.
В поезията на Весела Колева нерядко се прокрадва минорното настроение, но това едва ли може да сломи устрема й към доброто и щастието. Във всичко търси да открие любовта и човека. С подобен емоционално-тематичен натюрел се открояват и стихотворенията й "Към щастието", "Вечните", "Яворов и Лора", "За любовта" и др. Значителна част от стиховете й обаче ни грабват с носталгичния си емоционален колорит - "Севернячка", "Дар сокак", "Първият", "Дунавското"...
Талантливото перо на Весела Колева никога не остава чуждо и на острите социално-граждански проблеми, от които се задъхва днешният объркан ден. Тъжната ни действителност, страхът за физическото ни и духовно оцеляване засилват динамиката и покачват градусите на сгорещения до червено пламнал вътрешен свят на лиричката и в редица други нейни творби - "Мисия", "Хващане на огън", "Полет над Ада" и мн. др.
Поезията на Веселка Колева е изтъкана от много обич, динамичен устрем към доброта, светлина и социална хармония, които придават изключително много виталност на стиха й. Но едва ли би се справила така успешно с тази нелека творческа задача, ако вдъхновеното й перо не се опираше на удивителното й умение да борави подчертано сръчно с метафората, модерната съвременна рима, повторения, глаголни градации и други силно въздействащи художествено-естетически похвати.

Всеки седми избирател с грешки при попълване на бюлетина

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 36

И СУ се обяви срещу отпадането на таксите за студенти

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 36

МО чака румънска фирма да извози БТР-ите за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 36

Крият се по-тежките проблеми в енергетиката

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 36

Настояват разширението на "Чирен" да спре

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 36

ТЕЦ „Марица Изток 3“ спира работа

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 36

В ЕС токът от ВЕИ е 41 %, у нас - двойно по-малко

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 36

Фермерите изтеглят тракторите от Атина

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 36

Фицо против бонусите на ЕК за Украйна

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 36

Съдията с променен тон към Асанж

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 36

Без санкции за лоши родители в Австрия

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 36

Политически тероризъм

автор:Александър Симов

visibility 104

/ брой: 36

Знаете ли кой е Навални?

автор:Дахер Дахер

visibility 127

/ брой: 36

Големите печеливши от войните са петролните гиганти

visibility 120

/ брой: 36

В Западните покрайнини има асимилация на българщината

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ