11 Юли 2020събота21:29 ч.

Първанов пита:

Подслушват ли реално босовете на мафията

Участниците в КСНС се договориха за възстановяване на митническото дознание

/ брой: 45

автор:Георги Георгиев

visibility 1304

Искам да попитам дали реално и с каква ефективност се подслушват босовете на организираната престъпност. Този въпрос зададе вчера президентът Георги Първанов към участниците в Консултативния съвет по национална сигурност, които се събраха, за да обсъдят проблемите пред държавното управление от последните месеци, сред които скандалите с подслушванията, контрабандата на цигари и препятствията пред членството в Шенген. Във встъпителното си слово държавният глава постави и още един въпрос - какви нови обстоятелства и рискове пред държавната сигурност са се появили, за да налагат трикратно увеличение на използването на СРС за последната година и половина. Държавният глава изтъкна, че според него в обществото и в политическия елит битува оценката, че използването на различни СРС-та в България е прекомерно. Първанов определи като “мъртвородено” Националното бюро за контрол върху СРС.
Не можа да се изработи общо становище за ползването на СРС, имаше трудно преодолими противоречия, коментира още Първанов. Някои от членовете на КСНС, сред които Мартин Димитров и Сергей Станишев, са предложили да бъде създадено независимо бюро за контрол над СРС-тата или агенция към МС. Предложението обаче не било прието. Ще видите подробностите в стенограмата, отговори Първанов на журналистически въпрос за повече подробности.
По другите теми, които обсъждаше вчера КСНС, президентът Първанов не пропусна да зададе въпроси към управляващите. Той попита защо в крайна сметка България изостана от Румъния по покриване на критериите за Шенген. Той поиска ясно обяснение дали има проблем в доверието към България от някои страни-членки на ЕС. “Нека да го изречем ясно. Ако проблемите са си в нас. Да не крием отговорите на тези въпроси”, заяви Първанов. По отношение на борбата с цигарената контрабанда президентът предложи да бъде изградена по-гъвкава акцизна политика и да бъде изградена цялостна стратегия за борба с тази контрабанда. “Много е важно да си зададем въпроса дали митницата не се е оказала под тежката сянка на МВР в последните година, година и половина-две”, добави президентът.
Близо 5 часа след началото на заседанието финансовият министър Симеон Дянков излезе пред журналисти и заяви, че участниците в КСНС са постигнали консенсусно решение за създаването на митническо дознание. Дянков коментира, че по повод на това е възникнала дискусия защо през 2006 г. е било решено то да бъде премахнато. Министърът заяви, че е било постигнато и разбирателство на МВР да бъдат възложени някои функции по Закона за акцизите и данъчните складове. Предмет на обсъждане е било и свързването на системата на НАП със складовете за гориво на бензиностанциите. По време на заседанието е възникнала дискусия за необходимостта от корекция в акцизната политика, съобщи президентът Първанов. По думите му обаче надделели доводите на Симеон Дянков, че нещата трябва да бъдат запазени такива, каквито са.
По предложение на президента Първанов стенограмата от заседанието ще бъде публикувана, но само в частта по темите за контрабандата и СРС-тата.


Аз да не съм диспечер, бе?

“Аз да не съм диспечер, бе? Поне ме питайте нещо сериозно. Дали е излетял самолетът за Либия? Идете на аерогарата го вижте!” С тези думи Бойко Борисов отговори на журналистка, която го посрещна с въпрос за евакуацията на българите от Либия. Той не бе особено словоохотлив на влизане в президентството. Пред тълпата от журналисти премиерът констатира лаконично: “Зима е, тежка зима...” На една от почивките по време на заседанието Борисов отново се появи пред репортерите. Отново бе кратък:”За девойката, която питаше дали съм диспечер, ще кажа, че самолетът е отлетел.” После добави, че за момента България е получила разрешение за кацане. Знае се, че със самолета ще бъдат евакуирани български граждани, които искат да напуснат Либия. По първоначален план самолет на държавната фирма “Техноекспортстрой” с капацитет от 180 места трябваше още около 12 часа местно време да кацне в Триполи. В ранния следобед обаче “диспечерът” Борисов обяви, че правителственият “Еърбъс” е отлетял, а на аерогарата готовност имал още един самолет на “България еър”. Самолетът е кацнал на летището в Триполи, където около 80 души са пожелали да се качат. Останалите българи пътували към Триполи или били в околностите на летището. Премиерът посъветва сънародниците при други подобни случаи да не чакат правителствения самолет, а да използват граждански полети.
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 643

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 572

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1285

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ