06 Август 2020четвъртък12:51 ч.

Подготвят нова стратегия за детето

Близо половината от подрастващите са в риск от бедност, 13% са отпаднали от училище

/ брой: 9

автор:Аида Паникян

visibility 1741

Разработване и приемане на Закон за детето и семейството, нормативни промени за предоставяне на акушерска помощ на здравно неосигурени бременни, въвеждане на патронажна грижа с национален обхват за всички деца до 3 г., приемане на стандарти за информационна и дигитална сигурност и въвеждането им в практиката. Това са част от мерките за подобряване на живота на българските деца, предвидени в новата Национална стратегия за детето 2019-2030 г., публикувана на електронната страница на МТСП. Предложения и становища по нея ще се приемат до 8 февруари. 

Предвижда се изработването на пътна карта за изпълнение на Стратегията, която ще съдържа индикатори за данните по постигане на всяка от стратегическите цели. Мерките за изпълнение на целите ще бъдат планирани в 3-годишни национални програми и ако дадена мярка не работи, ще бъде заменена с друга. Щял да се търси качественият, а не количественият ефект от мерките. 

Ще бъде създаден "интеграционен модул", позволяващ координиран и защитен обмен на данни за децата. Предвидено е да има достъп между отделни информационни системи и подсистеми (в здравната, социалната и образователната сфера), става ясно от проектодокумента. 

Основният източник за финансиране на дейностите за изпълнение на Стратегията се очаква да бъдат държавният и общинските бюджети.

Като цяло оценката на "Националната стратегия за детето 2008-2018 г." не е положителна - въпреки усилията на различни институции за подобряване на живота на децата, резултатите не са удовлетворяващи. Оценката на въздействието показва недостатъчна институционална и информационна свързаност при планирането, реализацията, оценката и извършваните промени в политиките за детето. Представени са статистически данни, според които близо половината от българските деца са в риск от бедност, почти 13% от децата преждевременно са напуснали училище, не е постигната националната цел 90% от децата да бъдат обхванати от предучилищно образование (обхванати са само 78,4%), близо 9,5% от българските деца са родени от майки под 20 г.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 473

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 352

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ