22 Януари 2021петък08:15 ч.

Подготвят нова стратегия за детето

Близо половината от подрастващите са в риск от бедност, 13% са отпаднали от училище

/ брой: 9

автор:Аида Паникян

visibility 1767

Разработване и приемане на Закон за детето и семейството, нормативни промени за предоставяне на акушерска помощ на здравно неосигурени бременни, въвеждане на патронажна грижа с национален обхват за всички деца до 3 г., приемане на стандарти за информационна и дигитална сигурност и въвеждането им в практиката. Това са част от мерките за подобряване на живота на българските деца, предвидени в новата Национална стратегия за детето 2019-2030 г., публикувана на електронната страница на МТСП. Предложения и становища по нея ще се приемат до 8 февруари. 

Предвижда се изработването на пътна карта за изпълнение на Стратегията, която ще съдържа индикатори за данните по постигане на всяка от стратегическите цели. Мерките за изпълнение на целите ще бъдат планирани в 3-годишни национални програми и ако дадена мярка не работи, ще бъде заменена с друга. Щял да се търси качественият, а не количественият ефект от мерките. 

Ще бъде създаден "интеграционен модул", позволяващ координиран и защитен обмен на данни за децата. Предвидено е да има достъп между отделни информационни системи и подсистеми (в здравната, социалната и образователната сфера), става ясно от проектодокумента. 

Основният източник за финансиране на дейностите за изпълнение на Стратегията се очаква да бъдат държавният и общинските бюджети.

Като цяло оценката на "Националната стратегия за детето 2008-2018 г." не е положителна - въпреки усилията на различни институции за подобряване на живота на децата, резултатите не са удовлетворяващи. Оценката на въздействието показва недостатъчна институционална и информационна свързаност при планирането, реализацията, оценката и извършваните промени в политиките за детето. Представени са статистически данни, според които близо половината от българските деца са в риск от бедност, почти 13% от децата преждевременно са напуснали училище, не е постигната националната цел 90% от децата да бъдат обхванати от предучилищно образование (обхванати са само 78,4%), близо 9,5% от българските деца са родени от майки под 20 г.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 144

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 154

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 152

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 109

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ