25 Юли 2021неделя00:39 ч.

Подарък за веригите

/ брой: 193

автор:Мая Йовановска

visibility 1576

На всички ни е кристално ясно - чака ни много тежка зима. Не толкова заради студа и снега, а защото и без това пробитите ни кесии ще се опразнят напълно. Газът поскъпна за пореден път, след него веднага и цената на топлото хвръкна. Имало "обективни обстоятелства", каквито се очертава да надуят още веднъж цените, и то в средата на отоплителния сезон. Пак по "обективни причини" вече втори-трети месец ядем по-скъп хляб, а и още по-солена щяла да става цената му. Властта обещава мерки за основната храна в потребителската кошница на повечето българи. Никой обаче вече не й вярва. По обективни причини.
БСП предложи единствената реала мярка, която може да повлияе върху цената на хляба - намаляване на ДДС-то. И макар, че агроминистърът Румен Порожанов смотолеви, че по принцип бил "За", е напълно ясно, че властта няма намерение да направи нещо, което иначе работи в много други европейски държави. Плачат, че приходите в бюджета щели да са по-малки. А това, че сивият сектор в бранша е огромен и една подобна стъпка би изкарала на светло голяма част от скритото производство? Пак ще имате приходи, защо тогава не го направите? Значи твърдението ви е несъстоятелно и зад него се крие нещо друго?
Хлябът е единствената стока наистина българска - от зърното, през брашното, до производството му. Виж, продажбите и печалбата от него са друга "бира". Там нещата определяли търговците.
По ей тази струна засвири Порожанов. Отиде на крака при веригите да проси намаляване на печалбите като мярка за задържане на цените. Смешно и жалко е това, макар и представено като грижа за хората. Та в сряда селският министър ни уведоми, че след проведени "проформа" разговори с големите търговски вериги било постигнато "джентълменско" споразумение да не калкулират печалба в цената на продавания при тях масов хляб - "Добруджа" и "Бял". Господин Порожанов, а какво очакват те от вас в замяна на своето джентълменство?
Според Порожанов устното споразумение с веригите за цените нямало да удари кварталните бакалии. Това обаче няма как да е вярно. Когато и министърът ти прави реклама, ясно е, че ще печелиш още повече клиенти и това няма как да не засегне малките търговци. Ще видим резултатите, когато "цъфне" статистиката за поредната порция фалити.
Министърът ни осведомява още, че при цената на хляба нямало спекула в рамките на търговията. Разбира се, че няма. И как да е иначе, след като в родните закони липсва определение за спекула. А когато нещо не е забранено в правния мир, то на практика си е разрешено. Иначе по думите на Порожанов: нашата основна цел е при цената на хляба да няма спекула в търговията. Пълна лъжа!
Какъв ще е резултатът от мерките на властта ли? Само си представете - добрите търговци спасяват българите от бедността. Фантастика! Всичко изглежда като пореден подарък за веригите.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 331

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 280

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 295

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1493

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 663

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 444

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 431

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ