22 Септември 2021сряда23:43 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Снимка Михаела Катеринска

Почти изпразнен бюджет заварил служебният кабинет

автор:Дума

visibility 1077

Картината на държавния бюджет, заварена през май месец от служебния кабинет, е била „меко казано притеснителна“. Това стана ясно от думите на премиера Стефан Янев. Той говори пред депутатите днес за състоянитео на финансите на държавата – приходи, разходи и необходимост от актуализация на бюджета.

От близо 10 години насам министър-председател не се е отчитал пред депутатите.  Промяната бе приветствана от всички парламентарни групи, освен от ГЕРБ.

Стефан Янев заяви пред депутатите, че кабинетът му е заварил почти изхарчен бюджет.

В първите дни на служебното правителство установихме, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета за разходи, които не са заложени в закона, е била изразходвана в първите 4 месеци на годината, разясни премиерът. Янев даде пример с мерките 60/40 и допълнителните 50 лв. към пенсиите на пенсионерите. Така парите, заложени в бюджета за цялата година, са били изразходвани през април и края на май, обясни служебният премиер.

Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления, премахнат последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата, било чрез измами, било чрез избягване на плащания, докладва още Стефан Янев.

Поради това, че преходното правителство не е направи актуализация на бюджета, към момента на встъпването в длъжност възможностите на служебния кабинет за допълнителни разходи са били почти изчерпани. Кабинетът вече е подготвил законопроекти за актуализации на бюджетите – на държавата, на НЗОК и на ДОО, които вече бяха одобрени от Съвета за тристранно сътрудничество, а МС ще ги разгледа на следобедно извънредно заседание, така че бъдат внесе в парламента в най-скоро време, подчерта премиерът.

Янев напомни и изнесените вече данни, че са раздавани държавни пари на няколко „любими“ фирми.  Въпросните компании са били едва ли не „абонирани“ за обществени поръчки. Така за 2020 г. държавата е платила на частни фирми 15,8 млрд. лв., от които 3,4 млрд. лв. са получили само 7 фирми. За първите 4 месеца на тази година, когато все още действаше кабинета „Борисов 3“, само 3 фирми са получили 1, 3 млрд. лв. публичен ресурс.

Има проверка на фирмите и всички техни подизпълнители, за да се засили публичният контрол. Правителството има амбицията да прекрати практиката с т.нар. „инхаус“ поръчки. Голям държавен ресурс е разходен точно по този начин, като рекордьор в това отношение е Агенция „Пътна инфраструктура".

Служебният кабинет ще разгледа на извънредно заседание актуализацията на държавния бюджет, обяви Стефан Янев. Той  припомни, че новият вариант на трите финансови закона - държавният бюджет и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса  - вече са одобрени от социалните партньори.

Проектът предвижда събираемост с около 2 милиарда лева повече, както и допълнителни разходи в размер на един 1,8 милиарда лева.

От "Има такъв народ" попитаха защо в бюджета са заложени пари и за избори 2 в 1 наесен. В предложението за актуализация на бюджета са заложени достатъчно пари, които да осигурят и двата възможни сценария за провеждане на избори. Моля, не влагайте политически контекст, че в актуализацията на бюджета се залага един или друг сценарий затова, защото актуализацията на бюджета, която ще гласува днес правителството,  е просто едно предложение, а ваша работа в парламента е да решите как точно ще се случи тази актуализация след съответния дебат, отвърна Янев.

 Инфлацията трябва да се наблюдава много внимателно, за да не се наложи нова актуализация на бюджета, предупреди служебният премиер.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 28

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ