03 Юли 2022неделя12:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Почти двоен ръст на започналите работа

/ брой: 96

автор:Аида Ованес

visibility 32

Аида Ованес


Намерилите нов трудов ангажимент през втората седмица на май са 4253 безработни, което е с 1506 повече от предходната седмица. Това сочат данните на НСИ за периода 9-15 май. Най-много новопостъпили на работа са регистрирани в София - 342, и в Бургас - 339 души. 

Новорегистрираните безработни за седмицата са 5325, което е с 1252 души повече от предходния период. Столицата е първенец и по брой освободени от работа за седмица - 564, следвана от Пловдив с 429 души.

С над 22% намалява безработицата за година, става ясно от други данни на НСИ. За първото тримесечие на т.г. безработните са с над 45 300 по-малко в сравнение със същия период на 2021 г. Намаляват и продължително безработните, които над година са били без препитание.    

От Агенцията по заетостта съобщиха, че 32 години след основаването й е отчетена исторически най-ниската безработица в страната, която за април е 4,6%. Безработните, регистрирани в бюрата по труда през април, са с 5316 души по-малко от март и са 150 547. В същото време са намалели и започналите работа безработни - с 822 по-малко от март и са 15 144 души, сочат данните на АЗ. Най-много са новонаетите в преработващата промишленост - над 21%. Следват търговията с близо 14% и хотелиерството и ресторантьорството с малко над 10%.

Над 2600 безработни са устроени в субсидираната заетост. 

От АЗ поясняват, че сред най-търсените професии през месеца са персонал, зает в областта на персоналните услуги, работници в селското, горското и рибното стопанство, продавачи, машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях.

Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 603

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 560

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 715

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ